Използването на смартфони до късно през нощта влияе върху работата и здравето

От Forbes препоръчват вечер да оставяте телефона си възможно най-далеч от леглото

21.05.2014 | 12:45 Редактор: Ирина Георгиева
Използването на смартфони до късно през нощта влияе върху работата и здравето

В постоянно развиващия се свят е трудно на хората да изключат смартфоните си и да не поглеждат трескаво съобщенията си до късно през нощта. Това сериозно може да повлияе на продуктивността, работата и здравето, алармират експерти.

Проучване на Forbes показва, че хората са изгубили синхрон с часовниците на тялото си и спят с 1-2 часа по-малко, спрямо 60 години. Една от причините за това е прекомерното използване на смартфоните до късно през нощта.

Изследвания на университети в Оксфорд, Кеймбридж, Харвард, Манчестър и Съри показват, че липсата на сън води до сериозни здравословни проблеми. Много от тях, като например доброто настроение и бодростта, имат пряко влияние върху работата на хората.

Когато човек е със замъглени очи и е лишен от сън, преценката му и вземането на решения може да бъде затруднена. Той е по-склонен към грешки и постига много по-малко, посочват от Forbes.

Повече от 80% от потребителите на смартфони не изключват телефони си през цялото денонощие, дори и когато са в леглото, сочи проучване.

Но защо е толкова трудно да се изключи телефонът през нощта?

Най-честият отговор е заради функцията му на будилник.

Кои са основните причини да го изключим?

Светлината от лаптопите и смартфоните "извлича" от тялото така важния хормон мелатонин, който "казва" на тялото, че е време за сън.

Вибрацията, която всеки път буди хората, при получаване на съобщение, tweet или email.