Българите - между демокрацията и институциите

Европа и устоите на демокрацията днес

14.07.2018 | 18:00 Редактор: Зара Паталева
 Българите - между демокрацията и институциите

Резултатите от последното европейско изследване за ценностите показват, че българите харесват демокрацията, но не и нейните институции и тяхната дейност. За преобладаващата част от хората у нас демократичните принципи и норми нямат алтернатива. Но начинът, по който изградените структури и политиците упражняват своите права, задължения и отговорности, не се одобрява. Европейското изследване показва и още нещо. Тоталното недоверие разрушава социалните връзки, дестабилизира и деградира обществото. Откъде идва противоречието между демокрацията и институциите, които я олицетворяват, отстояват, прилагат и защитават? Какво предизвиква съмнения във възможностите на демократичните структури и тяхната дейност? Кой и как може и трябва да изгради доверие към демократичното устройство на държавата и обществото?

Внушителна китайска делегация (около 700 човека - предимно свързани с бизнеса) бе на посещение у нас. Има ли шанс да привлечем повече и по-големи китайски инвестиции? България може ли да бъде активен участник в т. нар. "Път на коприната"?

Тези и още теми коментират в студиото на "Q&A"  по Bulgaria ON AIR  политологът Иван Начев, икономистът Драгомир Стефанов, зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев и народният представител от "БСП за България" Иван Иванов.


Втора част гледайте тук >>