Няма икономическа логика за ревизия на приватизацията

Институциите и преди са имали възможност за проверка, но не са я провели

25.11.2017 | 18:00 Редактор: Зара Паталева
  Няма икономическа логика за ревизия на приватизацията

Няма икономически смисъл от ревизията на приватизационните сделки, лансирана от ГЕРБ чрез промяна в Конституцията. Това коментира икономистът Илия Лингорски пред водещата на Q&A Клара Маринова. Явно държавата иска да играе по-голяма роля в икономическите процеси в момента, смята експерта. Според него по-притеснително е не как са се случили сделките на прехода, а спадът на чуждестранните инвестиции. В последната година той е осезаем, добави Лингорски.

Държавните институции – съд и прокуратура са имали пълния инструментариум и по времето на прехода да разследват как се е случвала приватизацията. Друг е въпросът защо не са се задействали тогава, добави на свой ред политологът Теодор Славев. По думите му въпросната ревизия няма да създаде обществено усещане за възмездие, защото обществото е загубило доверие в институциите.

Пресилено е да се говори за борба с корупцията, по-скоро противодействие. Трябва да се мисли как да се противопоставим на това негативно явление. Това заяви във връзка с подготвяния закон за борба с корупцията депутатът от ГЕРБ Диана Саватева. Тя смята, че законът ще ограничи корупцията. Саватева коментира и поредния доклад на Еврокомисията за съдебната реформа. Преувеличава се с негативните изводи от него, смята тя. В подкрепа на тезата си посочи, че в мониторинга няма нови препоръки, което е знак, че приетите реформи са на прав път.

Безпрецедентно е в целия свят да се отнема думата на опозицията. Така коментира оставката на Димитър Главчев като председател на Народното събрание депутатът от БСП за България Петър Витанов. Той отново заяви готовността парламентарната група на социалистите да не подкрепи искането на ГЕРБ за промяна в Конституцията за ревизия на приватизацията. Единствено Корнелия Нинова ще я подкрепи, защото името й е било намесено като участник
в процеса, което не е вярно, поясни депутатът.

Повече от разговора на водещата Клара Маринова с двамата депутати вижте във видеото: