Нов бюджет със стара философия

С Бюджет 2018 ще живеем както и през 2017 г., категорични са експертите

18.11.2017 | 18:00 Редактор: Зара Паталева
Нов бюджет със стара философия

Бюджет 2018 е като всички бюджети в последните години. Около това се обединиха икономистът Даниел Парушев и полотолигът Борис Попиванов в първата част на тазседмичното издание на Q&A с Клара Маринова. Увеличението на минималните доходи не отчита инфлацията, която изяжда реалния ръст на възнагражденията. Търсят се отделни конюнктурни решения за повече постъпления, коментира Парушев.

Вдигането на заплатите в IT сектора ще доведе до отлив на аутсоринговите компании от страната. Изравняването на възнагражденията на българските специалисти с тези на западните ще принуди компаниите да търсят по-евтина работна ръка в Бангладеш, посочи политологът Борис Попиванов.

Няма дългосрочна визия за икономически растеж. След приключването на еврофондовете след 2020г. трендът за крехък ръст ще се обърне на спад, твърди икономистът Даниел Парушев.

В обществото има притеснения как се е случила приватизацията. Не целим да отмъщаваме на БСП, твърди депутатът от ГЕРБ Радостин Танев. Няма нужда от приемане на нов закон за ревизията на сделките, само конституционна поправка е достатъчна за целта, разясни депутатът от управляващото мнозинство по повод предложението на ГЕРБ за промяна в Конституцията, с която да се разгледат приватизационните сделки от 1992 г. до ден днешен.

От БСП пък още не са решили ще подкрепят ли ГЕРБ в искането им, отвърна на свой ред депутатът от БСП за България Димитър Данчев. Решението ще бъде взето на колективно събрание, демократично, каза Данчев като отхвърли твърденията за едновластие в партията в лицето на лидера й Корнелия Нинова. Дори и подготвяният вот на недоверие към правителството да не успее, то поне ще повдигне най-големите проблеми в държавата вместо да се скриват, смята Данчев. Европредседателството не може постоянно да бъде използвано в защита на правителството, категоричен е той.

Целият разговор вижте във видеото!