Започва разпад на Близкия Изток

Мохамед Халаф в Денят он ер

16.06.2014 | 23:16
Започва разпад на Близкия Изток

 

Коментар на кореспондента на вестник Ал Уатан в София, Мохамед Халаф в Денят он ер с Веселин Дремджиев на 16 юни 2014:

Контролът над района около Киркук в Ирак се упражнява от кюрдите. Засега джихадистите от Ислямската държава в Ирак и Леванте има много малка вероятност.
80% от петрола на Ирак се добива в южната част на страната, около Басра и граничните с Иран градове. Около Киркук са 17% от производството и продажбите на петрол в Ирак. Кюрдите добре охраняват северните находища и затова няма опасност джихадистите да стигнат до тях.
Кюрдските райони са почти самостоятелна държава - техните войски са много дисциплинирани, част от отбранителната система на Ирак, но и самостоятелни и добре обучени в партизанска война. Затова техните части имат по-добри възможности да се справят с джихадистите, отколкото иракската редовна армия, обясни Халаф.

Още по темата

Ислямската държава в Ирак и Леванте е отклонение от Ал Кайда, нейното ново поколение, с визия, различна от голямата организация. Те са по-екстремни, не искат традиционното ръководство на Ал Кайда и искат да се развиват самостоятелно. Самата Ал Кайда не е вече така централизирана, както преди. Джихадистите могат да са самостоятелни, защото разполагат с финанси и получават подкрепа /откъде са те - трябва да се обясни от европейските и американските служби, които контролират паричните потоци/. Джихадистите нападнаха банка в Мосул и взеха 425 млн долара, достатъчно за финансиране на операциите си.
В Сирия те контролират петролните находища. С опита си да създадат ислямска държава от двете страни на границата, те искат да си осигурят средства, и чрез продажбата на петрол.

Техният проблем е, че с хиляда бойци не могат да овладеят толкова голяма провинция и да продължат да напредват. Затова привличат и други групировки. С тях са генералите на Садам Хюсеин, бившите служби на режима, както и войници от старите въоръжени сили, наброяващи в региона към 100 000 души. Въпросът е вътрешнополитически за Ирак, който няма да се реши без решението да вземе централната власт. Проблемът бе предизвикан от политиката на Малики, довела до бунт на сунитската общност, а Ал Кайда се възползва и влезе в съюз с бунтовниците.

Започва разпадът на Близкия Изток и арабските държави, които няма да останат същите, както преди, когато бяха очертани границите според Договора Сайкс-Пико от 1916. С контрола върху Киркук се очертава първата нова държава, кюрдската.

Иранците в момента са най-заинтересовани, защото дестабилизацията в Ирак означава дестабилизация и в Иран и влияние върху Сирия. Разпадът ще повлияе на целия регион.
Намесата на Иран обаче, с мобилизацията на шиитските бойци от Революционната гвардия ще предизвика намеса и от сунитските държави.

Още по темата

Въпреки че президентът на САЩ Барак Обама е виновен в това, че се изолира от региона и създаде хаос, едва ли ще се стигне до намеса, а просто ще изтегли сънародниците си от региона.
Преговори между Иран и САЩ се водят тайно от две седмици, сега бе намерен повод да ги обявят. Въпросът е в ролята на Иран, защото той държи ключа към сигурността в целия регион.

Целият коментар - във видеото.