4 урока по лидерство от Игра на тронове

Изпълнена с необосновано насилие, кръвосмешение, черна магия, историята е далеч от реалния живот, но и проста битка за най-доброто

13.06.2015 | 09:00 Редактор: Мариета Иванова
4 урока по лидерство от Игра на тронове

да се превърне в книга за самопомощ за търсещи отговори предприемачи. Изпълнена с необосновано насилие, кръвосмешение, черна магия и дракони, за щастие, историята е далеч от реалния живот. Хейдън допълва, че ако бъдат изключени тези фактори, телевизионната поредица е проста история за битката за най-доброто: най-добрият воин, най-добрият лидер и най-доброто царство. И това е нещо, към което всеки предприемач се стреми.

И така какви лидерски уроци може да научите от Седемте Кралства?

Ето четирите, подбрани от Джеф Хейдън:

1. Бдителността е добродетел

Бруталната битка между неравностойни опоненти не винаги има предизвестен край и победа за по-силния, посочва Хейдън. Той дава за пример битката между неравностойните на пръв поглед опоненти Принц Оберин и  Сер Грегор в осма серия от четвърти сезон на Игра на тронове, озаглавена „Планината и пепелянката“. Сражението между двамата по думите на Хейдън наподобява конкуренция при малкия бизнес. А изводът е, че дори малки играчи имат шанс да постигнат победа, ако успеят да останат концентрирани.

Или, ако успеем да се дистанцираме от бруталността на сблъсъка в цитираната серия, то е възможно да извлечем и поука за бизнеса. А именно – винаги бъдете нащрек и фокусирани върху конкретна  дейност.

2. Никога не се подценявайте

Ако сте гледали някога Игра на тронове, вероятно сте запознати с репликата: „Нищо не знаеш, Джон Сноу“.

По ирония на съдбата изказването не е далеч от истината. Незаконният син на лорд Едард Старк- Сноу, бързо се издига и от черната овца в семейството става Лорд и командващ Нощната стража.

Защо? Не просто, защото е смел и с бърз ум, но и защото мрачният герой вярва в себе си и не се страхува да следва инстинктите си.  Това са качества от списъка с характеристики и на всеки добър лидер.

В резултат Сноу печели уважение от почти всички в обкръжението си и успява да избегне смъртта си в локва кръв. И докато други персонажи от Седемте Кралства са заети да се напиват или да спят със сестрите си, или да замислят невъобразими сценарии на насилие, Сноу изпъква като някой, които заслужава да бъде наблюдаван с оглед на битката за Железния трон. Той е едновременно краен аутсайдер и доказателство, че никога не трябва да се подценявате.

3. Съдбата помага на смелите

Въпреки изтъкнатите си умения и многочислена армия от приблизително 40 хиляди воина на коне, номадите Дотраки не респектират членовете на Ланистер, Старк и Баратеон. И причината е, че  Дотраки се страхуват от морето и всички са наясно с това. Страхът им ги държи ограничени и блокирани да израстват и стават по-силни.

В технологични термини -те приличат на BlackBerry, отбелязва Хейдън- голям играч в собствен свят и очевидно разсеян за възможностите в сектора на тъчскрийн телефоните. В същото време Apple издига платна да проучва нови територии. И в резултат- BlackBerry отчита загуби, докато Apple бележи невероятни печалби. И за известно време, поне, изглежда, че никой не е  в безопасност от влиянието му.

 4. Дайте власт на екипа си и ще оберете наградите

Наред с впечатляващата й красота, умът на Дейнерис и вродените лидерски умения й помагат да извлече най-доброто от хората си.

Перфектната армия, например, може да бъде създадена като се даде свобода на Неопитните. Веднъж изпълнили роля, защото е трябвало, сега Неопитните са задвижвани от страст, лоялност и са обединени от кауза на доброто срещу злото.
Всеки бизнес, който замени „нужда“ с „избор“ ще изпревари конкурентите си. В терминологията на продуктите, това звучи като- хората имат „нужда“ от мобилен телефон, но „искат“ последния  Samsung Galaxy, iPhone или HTC. Създаването на „избор“ е цел, към която всеки предприемач би трябвало да се стреми.

По същия начин способността за вдъхновяване на служителите е също толкова ценна. Помислете за последната си работа.

За кого работихте по-усърдно- за шефа, който превръщаше всеки ден в ад, или за този, който се отнасяше с вас справедливо и превръщаше работата в забавление?

Вдъхновяването на служителите винаги ще дава по-добри резултати от управлението чрез насаждане на страх. Или, както майката на  Хейдън казва: „Ще хванеш повече мухи с мед, отколкото с оцет“.