Изкуството и науката на оптимизирането на екипа

Или как личността на лидера влияе на организацията

01.04.2015 | 14:07 Редактор: Мариета Иванова
Изкуството и науката на оптимизирането на екипа

Формирането на екип и постигането на добри резултати има пряко отношение към типа хора, които работят в него. Личността на лидера е от не по-малко значение за успеха на екипа. От личностния стил на мениджмънта много често изцяло зависи и организацията на целите, и постигането им.

Светът има нужда от три типа лидери- артистични; ориентирани към познанието, и фокусирани върху междуличностните отношения, пише в публикация за Forbes Джордж Брадт. Те трябва да работят заедно, за да променят нагласите, познанието и поведението в и на екипа, отбелязва още Брадт.

Артистичните лидери работят с различни източници на информация, интересуват се от нагласите, създават нови подходи и установяват връзка с душите на другите, за да повлияят на чувствата и емоциите. Тези лидери, към които спада и Стив Джобс, водят чрез комбинация от мисъл и интуиция.

Ориентираните към познанието лидери работят върху други проблеми, вълнуват се решенията, развиват по-добро мислене и установяват връзка с умовете на другите, за да повлияят на знанието, пише Брадт. Те, от които е и Бил Гейтс, водят чрез комбинация от мисъл и логика.

Фокусираните върху междуличностните отношения лидери работят в друга среда, те се вълнуват от каузата, сплотяват екипа и се свързват със сърцата на другите, за да повлияят на поведението. Тези лидери, от които е например Джак Уелч от General Electric, водят чрез действие.

Съберете трите типа заедно, като им помогнете да се споразумеят за средата, целта и ключовите избори, как да се свързват и да влияят, за да имате по-добри резултати, препоръчва  Брадт.

Средата
Започнете с избора на това къде да се играе. Тук на преден план излизат контекстът, проблемите и каналите за информация, с които лидерите избират да се ангажират. Не е задължително да са различни. Взимането на различното мнение под внимание разширява перспективата и референтната рамка.

Цел

Целта се отнася до това какво има значение и защо. Тук няма заложени конфликти между нагласите, решенията и каузите. Действително, когато се срещнат трита типа лидери с дадена цел, те ще провокират нови възприятия, които ще доведат до по-добри решения и оттам да ангажират повече и по-дълбоко хората от екипа.

Избори

Изборите се отнасят до това – как да спечелим. Независимо дали фокусът е върху нови подходи, по-логично мислене или сплотяване на екипа, шансовете за успех се увеличават, когато се обръща внимание на всички. В този смисъл изберете стратегическия фокус. След това изградете корпоративната култура около него.

Свързването

Има многобройни подходи за това как да се свързваме с другите. Без значение дали се фокусирате върху техните мисли, души или сърца- това са просто различни врати за едни и същи къщи, пише Брадт. Едно е ясно- няма как да водите някой, ако не сте свързани с него.

Въздействието

Чувствата, познанието и поведението са неразривно свързани с въздействието, което правят. Така, някои артистични лидери, освен върху емоциите, е добре да насочат поглед и към действието; фокусираните върху знанието да помислят как новото познание може да се трансформира върху осезаеми ползи; а междуличностните лидери да обмислят въздействащото поведение.

И така, ако има предпочитания към определен стил на лидерство, може да се замислите как да обогатите екипа си, прилагайки още една гледна точка в залагането на цели и търсенето на решения. Различният поглед винаги е от полза- за перспективата към проблема.