10 съвета, към които се придържат добрите лидери

Когато използвате главата си, за да направите това, което е най-добро за компанията, то не забравяйте и сърцето си

28.10.2014 | 15:26 Редактор: Ирина Георгиева
10 съвета, към които се придържат добрите лидери

Нека бъдем честни - да бъдеш добър лидер не е никак лесно. Особено, ако искате да бъдете ефективен, вдъхновяващ и уважаван във фирмата, в която работите.

Добрата новина е, че от Business Insider са направили чудесен списък със страхотни, лидерски съвети, които ще ви помагат да управлявате бизнеса си като един добър шеф. Някои от тях са просто добри напомняния, но други определено може да са в полза.

Вижте ги:

1. Давайте пример

Нужно е лидерите да действат и да дават пример, а не само да говорят. Ако искате служителите ви да не закъсняват за работа, то и вие бъдете точни, а ако се налага бъдете в офиса и преди тях. Ако професионализмът ви е приоритет, то се уверете, че сте облечени за успех, както и че третирате всички по един и същи начин. Задайте тона и вашите служители ще го последват.

2.Проявявайте скромност

Има разлика между това да сте лидер и шеф. Макар, че и двете длъжности имат едни и същи задължения, лидерът споделя светлината на прожекторите и му е удобно да помага на колегите си. Може да изглежда нелогично, но скромността печели повече доверие, отколкото огромната слава. Проявата на скромност ще бъде оценена не само от служителите ви, но и от клиенти, с които работите.

3. Комуникирайте ефективно

Ефективната комуникация е наложителна както в офиса, така и в живота. Добрите лидери трябва да се уверят, че са чути и разбрани, но също така е нужно да знаят, че трябва и да слушат. Общуването е двупосочна улица и извличането на максимума от него е от голямо значение.

4. Направете срещите си продуктивни

Както се казва, времето е пари. Така че е добре да ограничите нещата, които пилеят времето ви по време на среща. Ако вярвате в екипа си и смятате, че той е достатъчно добър, за да се справи с определена работа, то не протакайте срещите с излишни обяснения, а мините направо към задачата.

5. Опознайте границите си

Дори и най-добрият и велик лидер си има граници. Задайте вашите и се придържайте към тях. Ако вашите служители знаят какво можете, то това ще спести доста неловки ситуации в офиса.

6. Намерете си ментор

Както се казва, никой човек не е роден научен. Добрите лидери знаят кога имат нужда от помощ и най-важното - къде да я намерят. Никой не може всичко, така че полезните съвет при затруднение, могат да променят нещата.

7. Бъдете емоционално стабилен

Въпреки че, много експерти съветват да държите емоциите си далеч от бизнеса, то в крайна сметка работите с хора и са важни взаимоотношенията с тях. Нужно е да сте емоционално интелигентен, за да изградите тези взаимоотношения - да обръщате внимание на различните гледни точки и позиции. Когато използвате главата си, за да направите това, което е най-добро за компанията, то не забравяйте и сърцето си.

8. Внимавайте да не попаднете (или избягвайте) клопките на лидерството

Всеки прави грешки, но някои от тях са предотвратими. Нужно е да сте наясно с най-често срещаните пропуски и да се фокусирате върху това да не ги допускате.

9. Учете се от миналото

Тези, които не са се поучили от миналото, са обречени да го повторят. Историята на бизнеса е пълна с примери с успешни бизнес модели, както и със зрелищни фалити. Помислете за хората, на които се възхищавате и тези, които са банкрутирали или са потънали в скандали. Уроците могат да бъдат открити навсякъде.

10. Никога не спирайте да се учите на нещо ново

Добрите лидери постоянно учат нещо ново и винаги се опитват да подобрят уменията си. Според тях постоянно има нещо ново, над което да се работи или ново умение за овладяване. Не забравяйте да поддържате ума си отворен за нови идеи и възможности.