8 неща, които всички кандидати за работа трябва да правят

Какви напътствия дават работодателите на бъдещите си служители?

08.10.2014 | 17:13 Редактор: Ирина Георгиева
8 неща, които всички кандидати за работа трябва да правят

Шансът да си намерите нова работа е много по-голям, когато получите повече съвети от приятели, колеги и от статии като тази. Но няма ли да ви е по-лесно, ако получите напътствия директно от работодателите?

От Business Insider са проследили петата годишна конференция на iRelaunch's "Върни се на работа" в Колумбийския университет в Ню Йорк. На медията й прави особено впечатление панела "Съвети как да си намерите работа, директно от работодателите." Четирима панелиста успяват да привлекат вниманието им и да обяснят къде кандидатите за работа най-много бъркат. Това са Катлийн Кенеди, ръководител в американския клон на UBS, Джо Лопес от Bloomberg, Уилма Нейшън от PWC и Джанет Краус от стартъпа "Mary Kay for lingerie".

Ето 8 съвета как по-лесно да си намерите работа, които от Business Insider успяват да обобщят след конференцията.

1. Бързо реагирайте при обявите за работа

Работодателите получават стотици, а понякога хиляди запитвания за предложената работа. Така че колкото по-бързо реагирате, толкова по-големи шансовете имате за харесаната позиция.

"Да бъдеш първи наистина може да бъде преимущество." - заяви Лопес. "Веднъж, когато отговорът пристигне, има толкова много хора, които започват да прииждат."

2. Фокусирайте се над кратък, лесно управляем списък с потенциални работодатели

Ще ви бъде далеч по-лесно да научите бързо за дадено предложение за работа и да отговорите бързо, ако направите списък с най-желаните фирми. По този начин търсенето на работа ще е много по-задълбочено, а и интервюиращите ще оценят това, че сте си "написали домашното".

Така че направете целеви списък на работодателите и работете по него: Посещавайте често уебсайтовете им; запишете се си техни известия за работа; настройте Google alerts да предупреждава за извънредни новини около тях; последвайте човешките им ресурси в Twitter.

3. Винаги персонализирайте резюмето си, така че да съдържа ключовите  думи от обявата за работа.

Панелистите застанаха зад идеята, че без значение колко опит има даден кандидат, то той има по-голям шанс да се прочете, ако бъдат включени ключовите думи за търсената позиция.

"Получаваме хиляди кандидатури." - заяви Кенеди. "В даден момент започваме да търсим в резюмето ключови думи, специфични за работата. Ако съберем достатъчно добри кандидати по този начин, дори не преглеждаме останалите CV-та."
Така че напишете вашето резюме с подходящите ключови думи. 

4. Направете така че резюмето да отиде в правилните ръце

"Колкото повече повече допирни точки имате с дадената компанията, толкова по-голям шанс имате, за да получите отговор." - заяви Лопес. Нейшън се съгласи и призова кандидатите да намерят начин да се свържат с правилния работодател. "Ние обичаме и насърчаваме такива служители в PWC. Препоръките отиват най-горе в купчината." - допълни Нейшън.

Възползвайте се от сайтове като LinkedIn, за да намерите контактите за вашата мрежа, които работят за вашата цел. 

5. Планирайте деня си около интервюто, а не по друг начин

Работодателите усещат, когато не сте отделили достатъчно време за интервюто и сте го направали само като част от задачите си - и те не остават доволни.

"Организирайте деня си, така че да се чувствате удобно на интервюто си." - съветва Лопес. "Ако се опитвате да го вмъкнете към задълженията си, това само ще ви донесе допълнително стрес. Отделете колкото се може повече време." - допълва експертът.

6. Задавайте "месести" въпроси

Всички панелисти се съгласиха, че задаването на остри въпроси може да помогне да обърнете интервюто във ваша полза. Краус е фен на "големите, месести, стратегически въпроси", които поддържат разговора.

Например, можете да попитате интервюиращия: "Какво е това нещо, което те кара всеки ден да идваш с удоволствие на работа?" Не питайте основните въпроси, които могат лесно да се видят и в уебсайта на фирмата, съветват експертите.

7. Ентусиазъм

Да, това е клише. Но всички работодатели търсят ентусиазма в служителите си.

Работодателите искат да наемат хора, които изпитват "страст към професията си". 

"Искам да видя ентусиазъм и вълнение за това, което служителят прави", казва Краус. "Аз се придържам към това."

8. Ако сте имали пропуск в кариерата си, обсъдете го с гордост

Независимо дали сте си взели време, за да гледате деца, да се грижите за любим човек или за да осъществите предприемаческа мечта, която се е сгромолясала, обяснете защо сте го направили и защо не съжалявате.

"Аз раболепнича, когато чуя някой да се извини за пропуск", заяви Кенеди. "Няма нужда от това. Това е вашият избор. Това е вашето приключение. Вземете нужното време, за да направите нещо, което е много важно за вас." - добави Краус: "Не ми пука за пропуска. Повече ме интересува какво сте направили с живота си и как се вписвате в моята компания." 

Лопес се съгласи и добави нещо полезно за търсещите работа:. "Начинът, по който една компания реагира на този период от живота ви трябва да бъде част от вашата оценка за това дружество В края на деня искате да работите за компания, която ви оценява. "