3 мощни навика, които ще подпомогнат кариерата ви

Създайте си сутрешни ритуали, приоритизирайте целите си и спортувайте

15.10.2014 | 14:47 Редактор: Ирина Георгиева
3 мощни навика, които ще подпомогнат кариерата ви

Чудесно е, когато си намерите работа, която харесвате и започнете да градите мечтаната кариера. Как обаче най-лесно може да стане това?  

Повечето амбициозни хора знаят, че е нужно много труд, за да постигнат целите си. От Business Insider посочват няколко начина как успешно да развивате кариерата си, така че да постигнете максимален резултат. Според тях трябва да се започне с промяна на навиците.

Какво всъщност означава това и какво представлява навикът?

В същността си, навиците са набор от действия, които в даден момент започват да се автоматизират. Превръщат се в част от ежедневието. Проучване показва, че хората прекарват 40% от деня си в изпълнението на рутинни действия.

Голяма част от навиците са просто действия, които правим всеки ден - като например, правенето на закуска сутрин. Това не изисква повече от няколко стъпки. Други привички обаче, могат да са доста по-сложни. Помислете си колко малки стъпки правите всеки ден, докато запалите колата и шофирате до работа.

С течение на времето тези процеси се автоматизират и човек спира да мисли за тях. Навиците са толкова силни, че могат напълно да преобразят човешкото поведение в рамките на няколко месеца. Ако тази "автоматизация" не бъде овладяна, то може да доведе и до падение, защото много отрицателни привички контролират времето и енергията ни.

Такива са:

  • Късното ставане от сън
  • Пропускането на фитнеса
  • Яденето на вредна храна и пиенето на много силно кафе
  • Сърфирането в интернет
  • Пушенето

​Опитайте са да оптимизирате тези 40% от живота си, прекарани на "автопилот" като изградите по-позитивна и продуктивна рутина.

Как обаче това ще подобри живота и по-бързо ли напредва човек? Експерти са категорични, че един малък избор всеки ден, насочен в правилната посока, мигновено ще окаже положително влияние върху кариерното развитие.

Ето и три съвета как положително да променим навиците си:

1. Създайте си сутрешен ритуал

Без добро и солидно начало на деня, дори и най-мотивираният човек няма да извлече максимума от деня си. Експертите съветват да създадем навиците си около нещата, които правим всеки ден и умишлено да се опитаме да създадем последователност в живота си. 

Започнете от сутринта като правите едно и също действие - например след като се измиете лицето добавете и зъбите. След това може да си създадете и други "собствени обичаи" като четене на сутрешен вестник, списания или пък, дори да медитирате.

2. Определете си дневни и седмични цели

Добре сте си починали през нощта и сутринта, когато станете се чувствате отпочинали и готови за новия ден - как обаче да приоритизирате задачите си?

Често списъкът с нещата, които трябва да свършим, изглежда препълнен и непреодолим. Добре е да определяме между 3 и 5 ключови цели за седмицата. Когато свършвате по едно нещо на ден - то това е една малка победа. Можете дори да си инсталирате приложения като Trello и Wunderlist, които да ви напомнят за задачите. Те са безплатни и работят чудесно на смартфон.

3. Упражнение и тренировки

Различните видове упражнение и тренировки са сред най-мощните навици, които човек може да си изгради. Поддържането на здраво тяло повишава жизнената енергия, стабилизира настроението и позволява да се възстановите от всякакъв вид травми - всичко най-важно, за да ускорите успеха.

Допълнителен съвет: Една от ползите на спортните упражнения, която повечето хора не знаят е, че чрез тях се повишава креативността им и способността им да задържат информация. Това е голям бонус!