Черен петък - защо го наричаме така?

Много търговци се противопоставят на отрицателния термин за обозначаване на един от най-важните пазарни дни в годината

27.11.2015 | 09:56 Редактор: Ирина Георгиева
Черен петък - защо го наричаме така?

"Черен петък" - за много американци, това е денят след Деня на благодарността, в който може да получат чудесни оферти за стоки, които евентуално могат да се превърнат в коледни подаръци.

Но защо "черен" петък?

Много търговци се противопоставят на отрицателния термин за обозначаване на един от най-важните пазарни дни в годината. Но откъде е възникнал? Съществуват няколко истории, пише Business Insider. Най-разпространената е тази за хартията, мастилото и счетоводството.

Една от теориите от 1980г. посочва, че по традиция търговците на дребно работят на финансова загуба през по-голяма част от годината (януари-ноември) и често правят най-голямата си печалба по време на празниците, считано от деня след Деня след благодарността. Когато това се е записва във финансовите регистри, според общите счетоводни практики червено мастило се използва за отрицателни суми, а черното за положителните суми. Според тази теория "Черен петък" е началото на периода, когато търговците на дребно вече нямат загуби (не са на червено) и са на печалба (на черно).

Теорията с "черно мастило" за първи път се появява във вестника Philadelphia Inquirer от 28 ноември 1981г.

"Ако това е най-добрият ден за търговците на дребно, защо се нарича "Черен петък"? Това е денят, в който те са най-печеливши - черно мастило. Мисля, че това дойде от медиите. Може би идва и от служителите, защото те работят най-усилено през този ден. Това е дълъг и труден ден за нас - "черен" петък." - пояснява служителката в Cherry Hill Mall Грейс МакФийли.

Коледният шопинг е от огромно значение за търговците на дребно. Докато някои успяват да се справят с печалбите през цялата година, то има такива, които разчитат на пазаруването по празници - тогава да направят най-много пари и да компенсират загубите от другите месеци.

Според друга теория терминът "Черен петък“ за пръв път се появява във Филаделфия в началото на 1960г. С него служители на местната полиция са наричали петъка след Деня на благодарността заради големите задръствания по пътищата.