Легендарният телескоп Hubble изпрати нови 4K снимки на Юпитер

Новите снимки разкриват невиждани досега подробности, включително новoоткрита форма в "Голямото червено петно"

14.10.2015 | 08:43 Редактор: Ирина Георгиева
Легендарният телескоп Hubble изпрати нови 4K снимки на Юпитер

Нови снимки на Юпитер, заснети от телескопа Hubble разкриват невиждани досега подробности, включително новoоткрита форма в "Голямото червено петно" - ураган три пъти по-голям от размера на Земята, който бушува в продължение на стотици години на масивната планера, пише The Verge. Изображенията са разпространени на интернет страницата на Центъра за космически полети Goddard на американската NASA.

Учени от NASA са използвали изображението, за да създадат 4K видео на въртенето на планетата. Това са част от продължаващите усилия на агенцията да разпространи повече UHD кадри в YouTube, както и нов специален 4K телевизионен канал, който беше обявен миналия месец.

Hubble, който има няколко почти фатални повреди, наблюдава Космоса през последните 25 години. Скоро той ще бъде наследен от още по-мощната обсерватория James Webb, чието извеждане е планирано през 2018 година. Заради това учените поставят нови цели на Hubble, а именно планетите от нашата слънчева система.

Новата програма ще изучава планетите от Слънчевата система ежегодно, започвайки с Юпитер,а след това ще премине към Уран, Нептун и Сатурн. Отделянето на повече време на такива наблюдения може да помогне на учените да разберат как планетите се променят с течение на времето. 

Двете нови карти на Юпитер показват "необичайна вълна" в близост до Екватора и подобна на "нишка форма" във вътрешността на Голямото червено петно. Изображенията потвърдиха предположенията, че Голямото червено петно се свива.

Изображенията са заснети с широкоъгълната камера на Hubble, монтирана на телескопа по време на последната сервизна експедиция.

/Снимка: Screenshot; NASA/