Родените през лятото - по-здрави и по-високи

Учени от университета в Кеймбридж са сравнили демографските данни за здравето на 450 000 мъже и жени

13.10.2015 | 15:17 Редактор: Ирина Георгиева
Родените през лятото - по-здрави и по-високи

Родените през лятото - по-здрави и по-високи, сочи ново проучване на университета в Кеймбридж, цитирано от The Huffington Post. Изследването показва, че родените през юни, юли и август са склонни да имат по-високо тегло при раждането, влизат в пубертета по-късно и са с по-големи мерки.

"Това са точно тези маркери на растежа и развитието, свързани с развитието на болести на по-късен етап от живота." - казва д-р Кен Онг, педиатър, ендокринолог и съавтор на изследването в имейл до The Huffington Post.

"Надявам се, че хората ще намерят за очарователен фактът, че събития от началото на живота могат да имат трайни ползи." - посочва още д-р Онг.

В случай, че се чудете проучването не е свързано с астрологията. Данните от проучването подкрепят хипотезата за "майчино-феталното програмиране" - идеята, че средата в утробата на майката може да оказва силно влияние върху здравето и развитието на детето на по-късен етап от живота.

Специално за изследването учените са сравнили демографските данни за здравето на 450 000 мъже и жени, регистрирани в биобанката на Великобритания - база данни като за ръст, тегло, когнитивната функция и други променливи. Когато екипът организирал данните според рождената дата забелязали, че мъжете и жените, родени през летните месеци са с тенденция да имат по-голямо рождено тегло и да бъдат по-високи, а също така дамите влизали в пубертета малко по-късно. Именно ранният пубертет е свързан с повишен риск за рак на гърдата.

"За първи първи път навлизането в пубертета се свързва със сезона на раждането. Бяхме едновременно изненадани и доволни като видяхме колко подобни бяха моделите между времето на раждане и навлизането в пубертета." - коментира д-р Джон Пери, старши изследовател на епидемиологията и водещ автор на изследването.

Как се обяснява връзката между рождената дата и здравето? Изследователите не знаят със сигурност, но според една от възможностите майките на бебетата, родени през лятото са склонни да имат по-високи нива на витамин D, за който се знае, че засяга растежа и развитието.

Излагането на организма на слънчева светлина го кара да синтезира повече витамин D, което оказва влияние върху утробата. В северното полукълбо разбира се съществува тенденцията да има повече слънчева светлина през летните месеци и както д-р Онг посочва в имейла: "Добре известно е, че много бременни не приемат достатъчно витамин D."

"Изводите от проучването са не кога трябва да имаме дете, а какво допринася за неговото здраве." - посочва д-р Николай Татонети, професор по биомедицинска информатика в Колумбийския университет, който не е участвал в изследването.

Констатациите на Кеймбридж засилват изводите от едно по-старо проучване, че има връзка между рождената дата и здравето. През юни от Медицинския център на Колумбийския университет откриха зависимост между месеца на раждането и риска от сърдечно-съдови заболявания, вирусни инфекции и други здравословни проблеми в по-зряла възраст.

Изследването е публикувано на 12 октомври в списание Heliyon.