Нервниченето - полезно за здравето ни?

Заседналият начин на живот е негативен за здравето, показва ново проучване

24.09.2015 | 17:53 Редактор: Ирина Георгиева
Нервниченето - полезно за здравето ни?

Ново изследване показва, че нервниченето, предизвикано от заседнал начин на живот може и да полезно за здравето, пише The Independent. Проучването е направено сред 12700 британски жени, които са били разпитани за това колко време прекарват седнали, колко са нервни, информация за физическата им активност, диета, тютюнопушене и употреба на алкохол.

След това са сравнени жените, които седят по-малко от пет часа на ден и тези, които прекарват седнали повече от седем часа дневно. Резултатите показват, че при вторите рискът от преждевременна смърт е с 30% по-висок, но това се отнася само за британките, попаднали в групата на по-малко нервните.

При по-нервните жени продължителността на заседналост не се отразява по същия негативен начин.

Въпреки че заседналият начин на живот оказва много негативно влияние и повишава риска от преждевременна смърт, учените са открили, че дори и минималната физическа активност на работното място може да обърне ефекта. Те дори стигнали до извода, че положително въздействие върху здравето по време на работния ден има и местенето на краката, докато седим.

"Нужно е да се проведат допълнително изследвания за негативните ефекти от хроничния недостиг на движение. Резултатите в момента обаче повдигат въпроса дали негативните действия като нервничене, неучтивост и липса на концентрация не са полезни за човешкото здраве." - коментира проф. Джанет Кейд, от Училището за проучване на храни и хранене в университета Лийдс.

Дори и сред физически активните възрастни има такива, които прекарват до 15 часа на ден в седнало положение, съобщиха учените. Според изследванията им почивките в седнало положение са показали подобряване на маркерите за добро здраве като Индекс телесна маса, глюкоза и инсулин.

Откритията са публикувани в американското списание за превантивна медицина.