ЕК: България нарушава правилата за настаняване на чужденци

Има още 18 страни, които нарушават правилата за минимални условия за настаняване на бежанци

23.09.2015 | 15:45 Редактор: Ирина Георгиева
ЕК: България нарушава правилата за настаняване на чужденци

ЕК предупреди 19 страни от ЕС, включително Германия, Гърция и Унгария, че могат да бъдат санкционирани заради неправилно предоставяне на убежище, ход, който най-вероятно ще задълбочи разногласията между министрите, които обсъждат миграционната криза, пише The Wall Street Journal.

ЕС се бори за изготви общ план за справяне с притока мигранти, но много от затруднените страни пренебрегват дългогодишната политика за справяне с бежанците.

"Започнати са 40 процедури срещу страни от ЕС заради неизпълнение на европейските правила." - заяви заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс преди срещата на европейските лидери.

"Тази Комисия означава бизнес. Има задължения, които държавите-членки трябва да прилагат, когато са договорени." - допълни Тимерманс.

Отношенията между държавите-членки вече са обтегнати заради кризата. В необичайна почивка от типичния консенсусен подход в ЕС, на 22 септември се прокара план, който принуждава държавите-членки да приемат тези, които търсят убежище. Това доведе до силни възражения от страна на Словакия, Унгария, Чешката република и Румъния.

Срещата на 23 септември се фокусира и върху други начини на задържане на мигрантския поток като насърчаване на сътрудничеството с Турция, увеличаване на подкрепата за бежански лагери около Сирия и защита на общите граници на ЕС.

Комисията, предупреди 19-те страни от общо 28 в Съюза, че иска информация за това, как те прилагат минималните стандарти на ЕС за жилище, храна, здраве и психологически грижи и заетост на мигрантите.

Сред тези страни попада и България. Тя е застрашена от нова процедура за нарушение на европейските правила за минимални условия за настаняване на бежанците у нас. 

Правителството трябва да предостави становище по проблема в рамките на 2 месеца на Комисията, а ако отговорът е незадоволителен Комисията може да поиска от Съда на ЕС да започне съдебно производство. Освен това институцията преминава на следваща фаза по друга процедура за нарушение от януари 2014 г. 

България ормално все още не е въвела в националното си законодателство европейска директива за даване на бежански статут на определени групи граждани на страни извън ЕС, допълва БНР.