Борисов не вижда решения от срещите на лидерите в ЕС за мигрантите

Премиерът отива в Брюксел с неудовлетворение да заяви позицията си

23.09.2015 | 10:58 Редактор: Мариета Иванова
Борисов не вижда решения от срещите на лидерите в ЕС за мигрантите

Премиерът Бойко Борисов определи срещите на лидерите от ЕС за бежанската криза като форуми,  от които всички са наясно, че нищо няма да произтече, предава Dnes.bg. Пред депутатите в Народното събрание той подчерта, че отива на лидерската среща на страните-членки в ЕС с неудовлетворение, където ще заяви, че се търсят варианти, които не решават проблема.

"Заминавам с неудовлетворение, вътрешните министри не се разбраха, ще се похарчат пак много пари, върви се по повърхността, търсят се решения, които в никакъв случай не решават проблема", коментира Борисов в парламента.

Премиерът посочи, че България е била една от първите, заявили готовност да приемат 1200 бежанци.

"Но това е едно цунами в Африка, където вълна след вълна ще идват и това няма да го реши. И всички в Брюксел го знаят, но ни събират да си говорим. За нещо, което пак всички знаят, че без Америка и Русия да се разберат за Сирия, няма да се реши", каза още Борисов.

"Отивам да кажа това, което казвам на вас и то да не се чуе", подчерта премиерът.

Той беше в парламента, за да присъства на председателския съвет на партиите и да призова за подкрепа на промените в Конституцията, които ще бъдат гледани на първо четене днес-23 септември.

Амбициите са за събиране на 180 гласа подкрепа на проектопредложението, което ще осигури и по-бързо задвижване на промените.

При подкрепа от 160 гласа промените ще бъдат приети по-бавно.

"180 гласа не е сакрално число, но дава възможност по по-бърза писта да вървим", коментира Борисов. Той изрази надежда, че партиите са разбрали колко е важно промените в Конституцията да бъдат задвижени и заради това ще дадат подкрепата си, предава Dnes.bg.