НС гледа на първо четене промените в Конституцията за съдебната власт

АБВ предупреди преди време, че няма да гласува „за” на първо четене

23.09.2015 | 09:31 Редактор: Мариета Иванова
НС гледа на първо четене промените в Конституцията за съдебната власт

Депутатите ще разгледат на първо четене промените в Конституцията на 23 септември. Това е заложено в седмичната програма на парламента.

Новият проект за промени в основния закон на държавата стана факт след поредица от срещи между  лидерите на партиите в 43-то НС, като на някои от тях присъства и премиерът Бойко Борисов. В резултат преди лятната ваканция на депутатите 180 народни представители се подписаха и внесоха новия проект в НС.  Освен трите консенсусни точки – разделяне на ВСС, пряк избор на магистратската квота и засилване ролята на съдебния инспекторат, проектът съдържа и четвърта точка –ограничена форма на конституционна жалба от Висшия адвокатски съвет, припомня Агенция Фокус.

Председателят на ПГ на АБВ проф. Борислав Борисов заяви преди седмица, че депутатите от партията няма да подкрепят законопроекта на първо четене. Преди дни лидерът на партията Георги Първанов посочи, че ако между първо и второ четене се промени квотното разпределение в прокурорската колегия, от АБВ склонни да гласуват „за” в пленарна зала, предава Агенция Фокус.

Подкрепа за новия проект за заявили преди гласуването от  ГЕРБ, ДПС, РБ, ПФ и БДЦ.