Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

И. Йотова: Гласуването на бежанските квоти е прецедент

Подобни решения в ЕС се вземат с пълен консенсус

22.09.2015 | 21:31 Редактор: Петко Трухчев
И. Йотова: Гласуването на бежанските квоти е прецедент

Днешното одобрение от Съвета на вътрешните министри в ЕС за разпределение на 120 хил. бежанци от Италия и Гърция е прецедент. Това заяви минути след вота евродепутатът ни Илияна Йотова в предаването "Денят он ер".

Има 4 държави, които не са съгласни с квотното разпределение. Това са държавите от Вишеградската четворка плюс Латвия.Но явно е прието решение с голямо мнозинство.

Още по темата

Оттук нататък следва да се уточни как ще бъдат разпределени по страни мигрантите, поясни Йотова.

Съжалявам че така горовим все едно това не са живи хора, а говорим с цифри.

Друго важно решение на министрите е, че всяка една страна в крайните зони на ЕС ако е подложена на силен бежански натиск, може да поиска да влезе в групата на Италия и Гърция, т.е. да не се приемат нови квоти за нея. Такава страна е и България, посочи евродепутатът.

Аз мисля, че България може да защити една такава позиция. България трябваше да приеме 1600 бежанци, което иначе не е голяма цифра за 2 години. За първоначалното квотно разпределение ние сме "за", но сме "против" по-нататъшно разпределение. Много е важно да се уточни списъкът на т.н. безопасни държави, защото не могат да се приемат хора от бивша Югославия,примерно.