Направихме живота на лидерите на ЕС по-лесен: Аврамопулос

Димитрис Аврамопулос, комисар по миграцията, вътрешните работи и гражданството

22.09.2015 | 21:08
Направихме живота на лидерите на ЕС по-лесен: Аврамопулос

Изявление на Димитрис Аврамопулос, комисар по миграцията, вътрешните работи и гражданството на пресконференцията след извънредната среща на Люксембургското председателство и ЕК на 22 септември 2015:

 

"Миналата седмица, в края на Съвета по вътрешни работи казах, че Комисията няма да остави камък непреобърнат, за да подготви общоевропейски отговор, от който се нуждаем за проблема.

Доволен съм, че страните-членки приеха решението да подкрепят разселването на 120 000 бежанци по-малко от три седмици след като направихме това предложение.

Като сметнем тези 14 000 души от решението на Съвета миналата седмица, в състояние сме да преразпределим общо 106 000 бежанци от страните-членки, които са под натиск.

Още по темата

Това е историческо решение в Европа. 106 000 ще бъдат преразпределени от Италия и Гърция. Очаквам процесът вече да започне в близките седмици.

Оставащите 54 000 ще бъдат оставени в Италия и Гърция. Ако в следващите 12 месеца ситуацията се промени, те ще отидат в други страни-членки, съгласно предложението на Комисията.

Сега, когато се разбрахме за цифрите се надяваме на плавно изпълнение на плана, в координация с местните власти и европейските агенции – Frontex, Europol и др.

Но днешното решение е двустранно – ние искаме от страните-членки, които ще се възползват от тези мерки да използват възможността да засилят и подобрят националните си системи за даване на убежище, особено в областта на вземане на отпечатъци, граничен контрол.

Готови сме да разположим hot spots в Италия, където всичко е готово да заработят, и в Гърция, където скоро ще могат да се използват. И двете страни трябва да осигурят адекватното им приемане.

Още по темата

Разбира се, готови сме да осигурим помощ чрез hot spots на всяка страна, които има нужда.

Както знаете, преразпределението и подходът ни hot spots са част от по-пълен пакет. За да решим бежанската криза, трябва да минем по-нататък с пълното изпълнение на Програмата на ЕК за миграцията.

Комисията е решена да изпълни мерките в подкрепа на транзитните страни и д намери решение в страните на произход, за да избегне контрабандата.

Бежанската криза няма да бъде решена незабавно – няма съмнение в това. Тя вече засяга цяла Европа.

 

Магнитудът на кризата – със стотици хиляди хора, които бяха от войната, преследванията прави невъзможно решаването й фрагментарно и изолирано. Прави и невъзможно и неприемливо да се чака дори една минута повече за решение.

Затова днешното решение е повратно.

Направихме важна стъпка към европейския отговор, основан на общите ценности и споделена отговорност. Уверен съм, че Европейският съвет утре ще надгради този напредък и ще даде силна политическа подкрепа за ускоряване на прилагането на много други конкретни стъпки и идеи, които вече са договорени. Те ще осигурят обща реакция на общата отговорност.

С други думи, ние направихме живота на държавните глави по-лесен“.