ЕС подкрепи квотите за бежанци

България гласува за преразпределението

22.09.2015 | 19:49
ЕС подкрепи квотите за бежанци

Министрите на правосъдието на ЕС подкрепиха преразпределението на 120 000 души от Испания и Гърция, съобщи ЕК на 22 септември 2015. Всяка гранична страна в ЕС ще има право да поиска това в бъдеще, решиха още министрите.

Ще бъдат преразпределени 120 000 бежанци, които се намират в момента в „Гърция, Италия и други страни, пряко засегнати от бежанската криза“, съобщи Комисията на сайта си.

 

Европейският съд по правата на човека глоби Унгария да плати 22500 евро обезщетение на трима сомалийски бежанци.

 

Предложението на Европейската комисия получи подкрепата на министрите на правосъдието на ЕС на извънредната им среща на 23 септември 2015, по-малко от три седмици след внасянето му.

„Комисията поздравява усилията, положени от всички страни-членки да постигнат този резултат и особено поздравява Люксембургското председателство на Съвета“, съобщава Брюксел.

Малко преди да излезе официалното потвърждение, новината бе съобщена от депутата от ПЕС Илияна Йотова в предаването Денят он ер с Веселин Дремджиев:

 

На 13 май 2015 ЕК представи Програмата си по въпросите на миграцията.

 

„На влизане в тази сграда сутринта казах и си пожелах да имаме позитивен резултат и че е момент за всички да покажат практически-чрез решения – какво имаме предвид като говорим за солидарност и отговорност“, каза Димитрис Аврамопулос, комисар по миграцията, вътрешните работи и гражданството.

Изявлението е част от пресконференцията на извънредната среща на Люксембургското председателство и ЕК на 22 септември 2015  повече подробности >>