Първи София Екиден маратон, посветен на Съединението на Княжество България и Източна Румелия

Стартът бе даден от посланика на Япония у нас Такаши Коидзуми

06.09.2015 | 13:47 Редактор: Георги Стоянов
Първи София Екиден маратон, посветен на Съединението на Княжество България и Източна Румелия

Пред Националния стадион "Васил Левски" стартира и финишира Първият София Екиден маратон, посветен на 130-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Още по темата

Уникалното по рода си състезание бе съставено от отбори по 6 бегачи, които пробягаха избягат класическата дистанция от 42 195 км. под формата на щафета.

6-те поста бяха с различна дистанция, като общото контролно време бе 4,01 ч. Стартът бе даден от посланика на Япония у нас Такаши Коидзуми.

Участие в маратона заявиха близо 50 аматьорски отбора - любители на бягането, включително състезатели от Сърбия и Македония, както и отбори на Пожарната, МВР и Сухопътните войски.

 

Общо 260 души са пробягали разстоянието, съобщиха организаторите.

Първи в надпреварата финишира отбор „Спарта“ от Габрово, а втори останаха 6-мата от „СУ Атлети“. Отборът на „Сухопътни войски“ са първи в своята категория, следвани от „Полицейски спортен клуб“ и „Пожарникарите“.


 

В маратона се включиха и професионални състезатели, сформирали „Дрийм тийм“ от името на верига магазини SLS, сред които Йоло Николов (шампион на България на 5000м и 10000м и треньор на новия рекордьор на България на 3000м с препятствия Митко Ценов), Андрей Гридин (бронзов медалист в дисциплината ски бягане за Световната купа) и Шабан Мустафа (държавен шампион на маратон и 4-ти на Световното първенство по планински маратон в Швейцария), както и ТВ-водещият Деян Славчев-Део.