Какво да направите, ако не получите мечтаната работа?

04.08.2014 | 14:50 Редактор: Ирина Георгиева
Какво да направите, ако не получите мечтаната работа?

Мат Наклеро не успява да получи мечтаната работа - директор на обществени поръчки в сектор "Строителство" и, когато попитал защо не е одобрен за позицията, интервюиращият му отговорил най-различни неща, като най-открояващото било: "Ти не си човекът, с който бихме искали да пием бира след работа."

Жилото на отхвърлянето винаги е неприятно, особено ако са засегнати личните качества на даден човек. Макар и всички кандидати на интервю за работа да заявяват, че няма нещо, което не искат да чуят, то това не е така.

Кариерният консултант на BBC е подготвил няколко съвета как да реагираме, ако не получим мечтаната длъжност.

Едно добро нещо

От особено важно значение е обратната връзка между интервюиращ и интервюиран, дори и да не е положителна. Това коментира Дейв Санфърд. изпълнителен директор "Връзки с клиенти" във фирмата WinterWyman.

"Добрата обратна връзка позволява на кандидата да направи леки корекции в подхода си и да разбере кои са най-ефективните начини за общуване," обяснява Санфърд. По думите му от негативната обратна връзка също има полза.

"Негативната обратна връзка може да е положителна за следващото интервю," допълва Санфорд и уточнява, че корекциите на поведението трябва да засягат слабите места в представянето.

Необичайно откровен

Според редица експерти интервюиращият Наклеро е бил прекало откровен и е коментирал личните му качества, което значително е надхвърлило даването на обичайната обратна връзка.

"Повечето мениджъри ще се изразят доста по-внимателно," споделя Ал Стюърт, основател на фирма за бизнес ментори в Атланта и Париж.

Стюърт отбелязва, че все пак, ако интервюиращият реши да действа по този начин, то може да се получи откровена обратна връзка, полезна и за двете страни.

"Всичко е въпрос на възприятие и, ако хората не искат да излязат с вас на по питие, то означава, че не сте им симпатичен," коментира Стюърт. Според експерта е нужно да се замислите какво можете да направите за бъдещите си колеги, както и как се държите по време на интервю - дали имате сърдечно и приятелско отношение към другите или сте студени и отблъскващи при направените опити за общуване.

Последващи действия

Наклеро приема "твърде лично" забележките и при следващото интервю разбира, че се държи твърде формално и сериозно. В момента той дава съвет към кандидатите за дадена позиция да се отпуснат и да показват "приятелската си страна". В крайна сметка Наклеро получава длъжността на мениджър по благоустройството.

Открийте грешката си

Ако ви отхвърлят за дадена позиция, признайте пред себе си провала и анализирайте какво точно се е случило, пише Seattle, базирайки се на биографията на експерта по кариерно развитие Донна Селърс. Според експертите обаче, не трябва да се задълбочавате твърде много и твърде дълго върху негативите, а само да се намери правилния подход за следващия път.

Висок коефициент

И не забравяйте, че шансовете да си намерите мечтаната работа не винаги са във ваша полза. Така че понякога, изборът не е личен.

Препоръката на експертите е: "Дайте 150% от себе си в едно интервю и в последващия анализ и корекция на слабите страни в поведението си, но не забравяйте, че шансовете са, че 99% няма да се получи."