Банките не отказват финансиране на сделката за ЧЕЗ, обявиха от "Инерком"

Участието на държавата зависело от чешката компания

15.03.2018 | 13:04 Редактор: Тодор Петров
Банките не отказват финансиране на сделката за ЧЕЗ, обявиха от

Няма отказ за финансиране от страна на банките по сделката за ЧЕЗ. Това твърдят от фирмата купувач "Инерком". Преди дни излезе информация, че сделката е заплашена, защото "Инерком" не може да осигури финансирането.

Евентуално участие на държавата зависи от решението на чешката компания, обясни председателят на Съвета на директорите на "Инерком" Милена Стоева. 

Междувременно експерти вече работят по сроковете, които са заложени в предварителния договор, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Миглена Георгиева.

Все още не е ясно как ще бъде финансирана сделката и каква част от парите ще бъдат под формата на заеми и собствен капитал, стана ясно от думите на Веселин Захариев, финансов консултант на "Инерком".

Дружеството вече е подало уведомление в Комисията за защита на конкуренцията. Антимонополният орган трябва да се произнесе по процедурата в рамките на 25 работни дни, но този срок може да бъде удължен до 3 месеца.

Зам.-председателят на Европейската комисия рано тази сутрин е разговарял с премиера Борисов за сделката за ЧЕЗ. Двамата са заявили, че това е сделка между два частни субекта, но те ще бъдат наблюдавани дали спазват законодателството.

Премиерът Борисов е подчертал пред Марош Шефчович значимостта на гозовия хъб "Балкан", който ще гарантира либерализацията на енергийния пазар.

Представителите на "Инерком" отговориха и по какъв начин ще участват или няма да участват в делото, което ЧЕЗ води срещу България. Вижте във видеото!

Снимка: Олег Попов (Bulgaria ON AIR)