Ръст от 3,7% за българската икономика очаква Coface през 2018 г.

Според оценката основният проблем пред страновия риск на страната остава политическата нестабилност

23.01.2018 | 17:32 Редактор: Велислав Филипов
Ръст от 3,7% за българската икономика очаква Coface през 2018 г.

България запазва оценката си за страновия риск на ниво от А4, повишена за пръв път през януари 2017 г., посочва в годишния си доклад Country Risk 2018 консултантската компания по управление на риска Coface (Кофас). 

Анализът бе представен официално днес във френската столица Париж по време на годишната конференция на Coface Country Risk Conference 2018 г., а  Investor.bg е единствената българска медия, акредитирана за събитието.

Според оценката основният проблем пред страновия риск на България остава политическата нестабилност. Постигнатото от премиера Бойко Борисов коалиционно правителство бе свормирано на цената на фискални отстъпки и чувствителни разделения по външната политика, с което стабилността на коалицията не се гарантира, коментира агенцията.

Според оценката през 2018 г. потреблението на домакинствата ще продължи да бъде основният двигател на растежа въпреки малко по-ускорената инфлация. 

Анализаторите смятат, че икономиката ще се разшири с 3,7% през настоящата година, забавяйки се с 0,1 пр.п. спрямо 2017 г., но за сметка на това инфлацията ще се ускори рязко – до 1,6% от 1,1%.

Повече информация за доклада за България и конференцията Coface Country Risk Conference 2018 в Париж вижте на Investor.bg.