Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Въвеждането на еврото нямало да повлияе на джоба на българина

Обикновеният човек ще види единствено позитиви, категоричен бе бившият министър на икономиката Николай Василев

15.01.2018 | 20:40 Редактор: Василена Василева
Въвеждането на еврото нямало да повлияе на джоба на българина

България вече обяви, че тръгва по пътя на еврото. Ще кандидатстваме за чакалнята за еврозоната до средата на 2018 г. 

С присъединяването си към Европейския съюз през 2007 г. страната ни пое и ангажимента да въведе валутата.

"Обикновеният човек почти няма да усети разлика. Дори напротив, той ще види единствено позитиви от еврозоната. Хората, които твърдят, че не е добре да бързаме, вероятно биха казали същото и за НАТО преди около 20 години. През 2005 г. така се говореше и за влизането ни в Европейския съюз", коментира в студиото на "Денят ON AIR" бившият министър на икономиката Николай Василев.

Пред Bulgaria ON AIR той бе категоричен, че валутният борд в България е отличен пример, достоен дори за учебниците по икономическа история, за един от най-успешните и най-драматично променилите една държава валутни бордове в света. 

В чакалнята се чака задължително 2 години, през които финансовите ни параметри ще се следят под лупа. Контролът продължава и след това като минимумът е година, а може да продължи и десет.

"През 90-те години страната ни представляваше една съвсем различна държава, но за кратък период от време всичко си дойде на мястото. Вече 20 години имаме ниска инфлация и абсолютно предвидим валутен курс", посочи още бившият министър на иконимиката.

"Голяма част от хората, коментирайки влизането ни в еврозоната, обръщат внимание само на най-маловажния проблем, а именно какво ще се случи с цените. Истината е, че с тях няма да се случи абсолютно нищо и повечето граждани дори няма да забележат някаква промяна", уточни още Николай Василев в студиото на Владимир Сиркаров.

Вижте видеото с целия разговор!


1
2 rate up comment rate down comment 0
tralala1955@abv.bg
преди 6 години
Винаги се е изказвал глупаво, явно така ще си върви... Сигнализирай за неуместен коментар