Юнкер: Готови за Шенген и близо до влизане в еврозоната сте

Президентът Радев, премиерът Борисов и председателят на ЕК обсъдиха приоритетите на българското европредседателство

12.01.2018 | 17:25 Редактор: Иван Берберов
Юнкер: Готови за Шенген и близо до влизане в еврозоната сте

Свързване на Западните Балкани с Европа и подобряване на отношенията с Турция - това е сред основните приоритети на българското европредседателство. Това стана ясно на съвместната пресконференция на премиера Борисов и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. 

Преди пресконференцията беше подписано споразумение за най-големия до момента проект в България за 100 милиона евро по плана "Юнкер".

Първият ден, в който България официално пое председателството на Съвета на ЕС, започна със срещи на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер с президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов. 

Тримата лидери обсъдиха приоритетите на България по време на 6-месечното председателство, като главният от тях е присъединяването на Западните Балкани в евросемейството. 

Уви, Юнкер отбеляза, че това няма как да се случи до края на тази комисия, но ще бъде много важен приоритет в следващия мандат на ЕК. От своя страна премиерът Борисов заяви, че Русия и Турция са едни от най-големите съседи на ЕС и България ще говори за сближаване и стопляне на отношенията между Общността и двете големи сили. 

Това отново няма как да се случи докато в турските затвори все още има турски журналисти, категоричен беше Юнкер. Той допълни, че България е съвсем готова за присъединяване към Шенгенското пространство. 

Въпреки страните, който блокират членството ни с аргумента, че в държавата ни се шири корупция, Юнкер подчерта, че в много европейски държави това явление съществува, а българското правителство към този момент се бори много ефективно с корупцията. 

Министър-председателят Борисов поясни, че вече имаме одобрението за присъединяването към Шенген от Холандия, която дълго време беше против. По отношение на влизането в еврозоната, Юнкер каза, че сме съвсем близо. 

Снимки: Олег Попов, Bulgaria ON AIR