България подписа най-голямото си споразумение по плана "Юнкер"

В речта си председателят на ЕК подчерта, че Западните Балкани са приоритет

12.01.2018 | 13:59 Редактор: Жанета Нейкова
България подписа най-голямото си споразумение по плана

Ден след официалното откриване на председателството на ЕС, европейските комисари и министрите от българското правителство заседаваха за първи път заедно в НДК в София. Темите на общото заседание бяха външните работи, сигурност и отбрана, миграция и правосъдие, приобщаваща и стабилна Европа, конкурентност, иновации и дигитализация. 

Журналисти от 56 медии пристигнаха в София, за да проследят старта на първия ден от европредседателството ни на ЕС. 
 
След дискусиите премиерът Бойко Борисов и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер участваха в общо заседание на колегиума на комисарите и българското правителство. Те присъстваха и на подписването на споразумението за най-големия до момента проект в България, гарантиран със заем от Европейския фонд за стратегически инвестиции в рамките на 100 млн. лева, който е централен стълб на плана "Юнкер" за растеж и работа в Европа. 
 
Споразумението е за изграждането на втори завод за фармацевтична и ветеринарна медицина в Пещера. С неговото създаването над 210 нови работни места ще бъдат предоставени, както и ще се подпомогне развитието на българското селско стопанство.  

Премиерът Бойко Борисов благодари на Жан-Клод Юнкер за неговия фонд, заради който над 350 млн. евро са вложени в България. Министър-председателят също така се извини на българските граждани за създаденото неудобство в столицата заради председателството на ЕС, но успокои, че всичко ще трае в рамките на 2 дни. 
 
Председателят на Европейската комисия подчерта в своята реч, че винаги се е гордял как именно той е този, който е подписал договора за присъединяване на страната ни към Европейския съюз. 
 
"Аз обичам тази страна, харесвам не само премиера й, но и кулинарните й специалитети", обясни Юнкер. 
 
Той продължи, че от първостепенно значение е подобряването свързаността между Западните Балкани и Турция. 
 
"На 17 май в София ще се състои среща на върха по повод тази тема. Тогава ще се информирам какви са очакванията на различните държави от Западните Балкани", каза още Юнкер. 
 
Председателят припомни свое изявление преди време, в което е казал как преди 1 януари 2020 г. е невъзможно приемането на нови членове в ЕС, тъй като подготовката не е напреднала толкова. 
 
"По време на следващия парламентарен мандат на Европейската комисия обаче ще има по-целенасочени занимания с тази тема", увери Юнкер.

Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR