Финландия може да откаже използването на въглища до 2025 г.

Алтернативата ще бъде природният газ, който изхвърлял с 60% по-малко вредни емисии в атмосферата

08.01.2018 | 16:52 Редактор: Велислав Филипов
Финландия може да откаже използването на въглища до 2025 г.

Финландия може да спре да използва въглища за енергийните си нужди към 2025. Това съобщава Финландското телеграфно бюро, позовавайки се на изказване на министъра на строителството, енергетиката и околната среда на страната Кимо Тииликайнен, предава Bloomberg TV Bulgaria.

Към момента в националната енергийна стратегия на Финландия е записано, че страната следва да се откаже от въглищата до 2030, но правителството ще обсъди дали е възможно това да стане 5 години по-рано.

Въглищата ще бъдат заменени от природния газ, който изхвърлял с 60% по-малко вредни емисии в атмосферата, посочва финландският министър. За да направи "синьото гориво" по-атрактивно, още през 2019 Финландия ще промени данъчното облагане на енергоизточниците, респективно вдигайки цената на въглищата.

Към момента делът на работещите с въглища ТЕЦ-ове в скандинавката държава е нисък – 8%, но пълното отказване от суровината неминуемо се очаква да предизвика известни проблеми. Още по-малък обаче е делът на електростанциите, работещи на природен газ – 7,4%.

Най-голям дял от енергийният микс се дължи на АЕЦ – 25,6%, 20,5% от тока бива внасян от чужбина, близо 20% се дължи на ВЕЦ, а 12% - на биогориво. Развиват се и ВЕИ, но делът им е пренебрежимо малък.