Над 200 държави ще обсъждат промените в климата на конференция в Бон

Поради оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение, форумът не се знае дали ще стигне до единен заключителен документ

06.11.2017 | 18:30 Редактор: Иван Берберов
Над 200 държави ще обсъждат промените в климата на конференция в Бон

Представителите на над 200 държави ще обсъждат климатичните промени и оттеглянето на Вашингтон от Парижкото споразумение на започналата в Бон годишна Конференция за климата. Заради решението на Тръмп да оттегли страната си от споразумението за намаляване на вредните емисии, не е сигурно, че форумът ще може да излезе и с единен заключителен документ.

Тазгодишната среща в Бон ще продължи до 17 ноември и ще е домакин на представители от близо 200 държави. Целта на събитието е да се състави правилник, по който страните да могат да работят по изпълнението на Парижкото споразумение за климата. 

Пактът, подписан от 195 държави, предвижда да се прекрати ерата на изкопаемите горива и да се премине към слънчева и вятърна енергия. 

Срещата, обаче, беше засенчена от решението на американския президент Доналд Тръмп да се изтегли от споразумението и вместо това да развие въглищната и петролната индустрия на Съединените щати. 

Според държавния глава, човешката дейност не е причина за промените в климата – твърдение, навлякло остра критика срещу Тръмп. Множество демонстрации бяха организирани в районите около конференцията. 

В Бон стотици младежи се събраха на протест срещу замърсяването на природата. Те изискаха от политиците да бъдат активни в опазването на планетата. 

На няколко километра от града, втора група от стотици демонстранти се събра до мината за въглища "Хамбах", с изискване действията в съоръжението да бъдат прекратени.