Производството на свиневъдство у нас се възстановява

Очаква се в следващите три години този дял да надхвърли 60% и да продължи да расте

30.12.2017 | 09:52 Редактор: Жанета Нейкова
Производството на свиневъдство у нас се възстановява

Свиневъдството в България е отрасъл с традиции, който след дълъг период на упадък днес е един от най-перспективните браншове на животновъдството. Ако към днешна дата българското производство задоволява едва около 40% от вътрешното търсене, налице са всички предпоставки този дял да надхвърли 60% в следващите три години и да продължи да расте. Това се посочва в анализ на ИнтелиАгро за сектора.

В основата на това възходящо развитие са силното вътрешно търсене, относително високите цени на местната продукция и публичната подкрепа. Високата инвестиционна активност, ниската производствена база и подходящите условия (обезпеченост със сравнително евтини фуражи, слаба уплътненост на обработваемата земя с животни, ниски данъци) могат да бъдат използвани за привличането на чуждестранни инвестиции в сектора.

Периодът на наблюдение (2007-2017 г.) е изключително динамичен за българското свиневъдство, имайки предвид както ожесточената конкуренция, така и подобрения достъп до технологии и финансиране след присъединяването към общия пазар на ЕС, отчитат анализаторите.

В изследването се казва, че общият брой свине в България се възстановява в последните четири години, след като премина през значителен спад в първите години на членството в ЕС. Числеността намаля от 888 хил. до 531 хил. глави, за да се стабилизира отново над 616 хиляди. Има ясни сигнали, че ръстът ще се ускори през 2017 г. и 2018 г. с реализирането на някои мащабни инвестиционни намерения, които ще увеличат броя свине осезаемо над 800 хиляди.

Снимка: Архив

Цялата статия прочетете в Investor.bg