Биткойнът е спекулативен актив, смята Йелън

Играе много малка роля в платежната система, категорична е тя

14.12.2017 | 15:07 Редактор: Василена Василева
Биткойнът е спекулативен актив, смята Йелън

Биткойнът е доста спекулативен актив, заяви в сряда по време на редовната пресконференция след заседание на Федералния резерв напускащата позицията на председател на Фед Джанет Йелън, като по този начин омаловажи предполагаемата му роля като валута, пише Wall Street Journal.

"В тези времена биткойнът играе много малка роля в платежната система", каза тя по време на последната си пресконференция във Вашингтон. "Това не е стабилен портфейл за активи и не представлява законно платежно средство", подчерта Йелън. "Става дума за силно спекулативен актив", поясни тя.

Описанието ѝ за модерната в момента криптовалута се случва на фона на силен ръст на цената на биткойна, чиято стойност се приближи до 20 000 долара през тази седмица. Някои анализатори считат, че става дума за сериозен балон по подобие на манията по лалетата в Холандия преди векове.

Йелън призна още, че Федералният резерв няма изрична политика, свързана с биткойна, и не предлага конкретни указания на банките за новия, увеличаващ стойността си актив.

"Федералният резерв не планира никаква... регулаторна роля по отношение на биткойна, освен да гарантира, че поднадзорните ни банкови организации ще са внимателни за това, че управляват по подходящ начин всички взаимодействия, които имат с участниците на този пазар, и надлежно спазват всички свои отговорности – борбата срещу прането на пари и  банковата тайна, която спазват", добави тя.

Малко по-рано в сряда Фед увеличи краткосрочната лихва с четвърт процентен пункт до 1,25-1,5 процента. Централната банка на САЩ очаква пазарът на труда и икономиката да продължат да укрепват. За 2018 г. тя прогнозира нови три повишения на лихвите.

По отношение на пазара на акции Йелън отбеляза, че през последните месеци Федералният резерв е заявил, че оценките са "високи" и "са във високия сегмент" в исторически диапазон.

Но тя също така поясни, че икономистите не винаги са наясно кога стойностите са твърде високи и сам по себе си фактът, че оценките на компаниите са високи, не означава, че акциите са надценени.

В рамките на пресконференцията Йелън каза още, че повечето ѝ колеги са включили фискални стимули в своите прогнози, което е в съответствие с мисленето на Конгреса. "Очакваме умерено ускоряване на растежа поради данъчната реформа и като цяло - увеличение на потребителските разходи и капиталовите разходи след реформата", каза още председателят на Фед.

Цялата статия можете да прочетете в Investor.bg