Рекорд! Биткойнът стана по-скъп от Coca-Cola

Общата пазарна капитализация на криптовалутата мина 200 млрд. долара за първи път в историята си

06.12.2017 | 17:03 Редактор: Велислав Филипов
Рекорд! Биткойнът стана по-скъп от Coca-Cola

Общата пазарна капитализация на биткойна мина 200 млрд. долара за първи път в историята си, след като цената на един биткойн се повиши с 5,8% във вторник, достигайки рекордните 11 855 долара, предаде Investor.bg. 

За да дадем представа колко бързо се повишава стойността на тази валута, припомняме, че едва в края на октомври биткойнът мина капитализация от 100 млрд. долара. Комбинираната пазарна оценка на всички криптовалути е 356,9 млрд.

При сегашния си размер биткойнът е по-голям от всички компоненти в индекса S&P 500 с изключение на 23. С нарастването до 200 млрд. долара сега пазарната капитализация на тази валута е по-голяма от оценката на Coca-Cola и с 1% под тази на Oracle Corp.

Въпреки че още няма борсово търгуван фонд (ETF), посветен на криптовалутата, биткойнът не е прекалено далеч от задминаването и на най-големия ETF по обем - SPDR S&P 500 ETF Trust, който разполага с активи за "едва" $258,2 млрд.

Досега през 2017 биткойнът поскъпна с повече от 1100%, след като приключи 2016 на цена под 1000 долара. За същото време индексът S&P 500 нарасна с 18%. 

Въпреки че цената е силно променлива, тя се повиши на фона на редица коментари, че става дума за балон или измама, включително от такива високопоставени инвеститори като Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JP Morgan Chase & Co.

Комисията за търговия на фючърси върху суровини заяви през миналата седмица, че би позволила вписването на фючърси върху биткойни на редица борси, включително CBOE Global Markets, Nasdaq и CME Group, които обявиха, че ще пуснат такива продукти. Фючърсите се разглеждат като потенциално ново легитимиране на биткойна като инвестиция и биха могли да предизвикат допълнително търсене.

Криптовалутите също така се възползваха от нарастващия интерес към блокчейна, основната технология зад биткойна.

Снимка: Pixabay