300 000 млади българи не учат, нямат работа... и не търсят

Проучване сочи, че чакат държавата да им намери работа със заплата около 1000 лв.

06.11.2017 | 17:44 Редактор: Василена Василева
300 000 млади българи не учат, нямат работа... и не търсят

Снимка: Pixabay

Около 300 000 са демотивираните българи, които са в трудоспособна възраст, не учат, не работят и не са регистрирани в Бюрото по труда.

Те са най-вече млади хора до 29 години, със средно образование, които се издържат от доходите на семейството си.

Това показва проучване на изследователски център "Тренд" по поръчка на Фондация "Фридрих Еберт". То е проведено между 10 и 28 септември сред 1123 души, отговарящи на профила на демотивираните българи, съобщава Dnes.bg

Според изследването тези българи са най-вече работници и такива, които се занимават с неквалифициран труд – една трета от всички анкетирани. Не са малко обаче и тези, които се занимават с квалифициран труд. Те са 21 на сто от участвалите в допитването.

Мнозинството (72%) нямат личен месечен доход. 13% имат, има и такива, които взимат пари като работещи в сивата икономика, чрез ренти или доходи от чужбина.

Едва 2% са без никакви доходи на домакинството.

Повече от половината от демотивираните българи, 56 на сто, са българите, а една трета са ромите, показва още изследването. Те живеят най-вече по селата, често са в областните градове и най-малко - в столицата.

Над 80% от демотивираните българи са без работа повече от една година, като 12% от тях никога не са работили.

Близо половината (47%) от всички демотивирани българи не си търсят работа, тъй като твърдят, че няма работа за тях.

Официалният държавен посредник в лицето на Бюрото по труда се оказва изключително неефективен механизъм за успешна реализация на пазара на труда, е един от изводите в проучването. 

Само 1% от всички анкетирани са имали положителен опит при намирането на работа чрез бюрата по труда.

Повече от половината (52%) от всички демотивирани българи твърдят, че държавата е длъжна да им осигури работа, докато 42% са на обратното мнение.

Голяма част от анкетираните (47%) заявяват, че биха започнали работа за заплата между 500 и 1000 лева.

Социолозите припомнят статистиката, според която средната брутна месечна работна заплата в България в началото на 2017 г. е вече над 1000 лева. Затова анализаторите смятат, че очакванията към пазара на труда в България от страна на демотивираните българи са напълно реалистични.

Сред висшистите и живеещите в София, желаната заплата е по-висока и е между  1001-1500 лв.

43% от всички демотивирани българи имат доказана професионална квалификация, докато над половината нямат. 37% пък биха се включили в курсове за квалификация, за да си намерят по-лесно работа.

Една трета от анкетираните са склонни на по-сериозна трудова мобилност и са готови да започнат работа в населено място, което е отдалечено на 50 километра от дома им, ако им бъде осигурен транспорт. Склонни да пътуват са повече младите и по-малко по-възрастните. И разбира се, мотивацията зависи най-вече от заплащането.

58% от анкетираните предпочитат да живеят в България. Малко над една четвърт обаче при първа възможност бих отишъл да живеят в чужбина, показва проучването. Това са най-вече младите и висшистите, сочат данните.