Биреният бизнес е в агония от липсата на големи спортни събития

Изпили сме 3,1% по-малко от напитката в сравнение с миналата година, но есента и зимата се очаква стабилизиране на пазара

31.10.2017 | 10:58 Редактор: Иван Берберов
Биреният бизнес е в агония от липсата на големи спортни събития

72 милиона хектолитра бира са произвели 60-те немски пивоварни през първите девет месеца на 2017 г., което е с 3,1 на сто по-малко спрямо същия период на миналата година, сочат данни на Федералната статистическа служба. Продажбите на бира на вътрешния пазар са намалели с 2,7 на сто, като тенденцията е низходяща от години.

Досега спадът за 2017 г. отразява липсата на големи спортни събития, основно международни футболни шампионати, тази година, както и влажното лято, пише Dnes.bg по информация от в-к "Монитор".

Най-вече времето засегна приходите на пивоварните, посочва Холгер Айхеле от Федерацията на германските пивовари. Айхеле все пак е оптимист за перспективите пред бирения сектор през идните месеци. По думите му пивоварите очакват "слънчева есен и силен бизнес по Коледа и Нова година".

Тревожен за пивоварния сектор обаче е фактът, че износът също отчита рязко понижение тази година: - 3,1 на сто към основните търговски партньори в ЕС и - 6,6 на сто към държави извън Общността.