Иран търси диалог със саудитците

Външните министри на Иран и Ирак се срещнаха в Техеран

07.01.2016 | 00:17
Иран търси диалог със саудитците

Напрежението между Иран и Саудитска Арабия трябва да спре, каза иранският външен министър Джавад Зариф на 6 януари, предаде Ройтерс-

„Търсим уреждане чрез сътрудничество и диалог, но за съжаление съседна Саудитска Арабия избра обратния път.

Сегашните напрежения трябва да се разсеят. Иран не иска да вижда напрежение в региона“, каза Зариф пред журналисти.

Още по темата

„Това, което стана в Техеран и Масхад в събота вечерта е неприемливо. Иран ще се справи и ще изправи нарушителите пред закона“, продължи министърът.

Зариф осъди както екзекуцията от Саудитска Арабия на шейх Нимр, шиитският духовник, така и нападението над саудитските дипломатически мисии в Иран.

Иранският външен министър говори на обща пресконференция с иракския си колега Ал Джафари.

Багдад предложи да посредничи за решаването на конфликта Иран-Саудитска Арабия и изпрати външния си министър в Техеран на 6 януари. Посредничество преди това предложи и Русия.

 

Ирак

Външният министър на Ирак пристигна в Иран с предложение за медиация, поради опасения, че конфликтът може да попречи на кампанията срещу Ислямска държава.

Ирак, където шиитското правителство спешно се опитва да привлече малцинството сунити в опитите си да си върне териториите, превзети от ИДИЛ,  е особено уязвимо към религиозно напрежение между мюсюлманските общности.

Мощните, подкрени от Иран шиитски милиции призоваха премиера на Ирак Хайдар Ал Абади – шиит, губещ доверие в опитите си да се помири със сунитите – да затвори саудитското посолство, отворило едва преди месец след десетилетия на обтегнати отношения. Хиляди шиити се събраха в центъра на Багдад в сряда с лозунги срещу управляващата саудитска династия.

Затова Абади изпрати външния си министър Ал Джафари в Техеран, за да се опита да намери изход от кризата.

 

 

Още по темата

Петролът

Саудитска Арабия рязко понижи цените в сряда за европейския пазар. Държавната компания Aramco увеличи намалението за февруарските доставки с 0,60 долара за барел за СЗ Европа и 0,20 долара за барел за средиземноморските клиенти, съобщи WSJ.

Цената на суровия петрол се понижи с почти един процент до 11-годишно дъно в сряда, след като нарастващата тревога от свръхпредлагане и увеличаващите се запаси изместиха вниманието от напрежението между двете близкоизточни страни.

Влиянието върху петролния пазар на скъсването на дипломатическите отношения между Саудитска Арабия и Иран ще бъде временно и свръхпредлагането на суров петрол на пазара е по-голямата заплаха, каза иранският представител в ОПЕК в сряда, съобщи Ройтес.

„Ефектът от това политическо напрежение ще бъде краткосрочен и пазарът ще се успокои, когато види, че доставките на петрол за сигурни“, каза Мехди Асали, цитиран от агенция Шана.

Той нарече свръхпредлагането „по-голямата заплаха“ за пазара и обясни, че страните, които са увеличили производството си след санкциите над Иран са тези, които сега трябва да го намалят, за да стабилизират пазара.

 

Още по темата

Петролна война

Иран иска да избегне петролна война с конкурентните производители и ще увеличава постепенно износа след вдигане на санкциите, каза висш представител на Техеран, цитиран от Ройтерс. Иран има едни от най-големите запаси в света и призова членовете на ОПЕК да позволят износа от Ислямската република да започне.

Решение за ограничаване на ръста на износа би било голяма промяна в иранската политика в среда, в която повечето производители от ОПЕК и извън картела се борят за пазарен дял, въпреки глобалното пресищане, който доведе до спад с две трети на цената от 2014 и удари енергийните компании и страните-износителки.

„Не искаме да започваме ценова война“, каза Мохсен Камсари, генерален директор по международните връзки на националната иранска петролна компания /NIOC/ по телефона за Ройтерс.

 


коментирай >
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма