Кредиторите накараха Ципрас да оттегли икономическа програма от парламента

Безработицата в Гърция спадна до 24%

17.12.2015 | 17:49
Кредиторите накараха Ципрас да оттегли икономическа програма от парламента

Лявото правителство на Гърция бе принудено от международните кредитори да оттегли закона с паралелна икономическа програма от парламента в четвъртък, след като бе заплашено от замразяване на финансовата помощ от 1 трлн. евро, съобщиха представители на ЕС и Гърция.

Премиерът Алексис Ципрас представи пакет социални мерки, за да успокои критиките в партията си за твърдите реформи, които бяха принудени да приемат според третия спасителен пакет.

Новата помощ, договорена през август предвижда цялото икономическо законодателство да се показва за проверка на инстутициите от еврозоната и МВХ преди приемане в парламента.

 

Безработицата в Гърция спадна до 24%

В третото тримесечие безработицата в Гърция се понижи до 24% от 24,6% през април-юни, показват данните на националната статистика, обявени в четвъртък, цитирани от Ройтерс.

Най-високата безработица бе регистрирана през първото тримесечие на 2014 - 27,8%. Около 73,7% от общо 1,16 млн гърци са безработни от дълго време, което означава, че не са работили в последните 12 месеца, показват данните. Гръцката икономика се очаква да се свие с 0,7% през 2016.