Гърция прие исканите от кредиторите реформи, въпреки протестите

16.12.2015 | 12:16
Гърция прие исканите от кредиторите реформи, въпреки протестите

Гърците демонстрираха пред парламента, докато депутатите одобряваха реформите, необходими за деблокиране на новия транш финансова помощ.

Парламентът в Атина одобри на 15 декември закон, съдържащ реформи, поискани от международните кредитори срещу 1 млрд. евро, с които Гърция ще плати сметките.

Правителството на Алексис Ципрас прие да направи промените в заплатите в обществената сфера и да отвори пазара банките да продават корпоративни необслужвани дългове. Законът включва и мерки за подобряване на усвояването на европейските структурни фондове и здравни реформи.

Министърът на финансите Джордж Чулиаракис каза пред депутатите, че законът защитава уязвимите и в същото време решава проблема с необслужваните дългове на гръцките банки, които са над 40% от кредитите.

Лидерът на Пасок изрази несъгласие.

"Икономиката потъна, заради експериментите, които направихте в първия си мандат, в който над 40 млрд евро депозити изчезнаха и бе въведен капиталов контрол. Затова трябваше да прибегнем до капитализация на банките, които преди не бяха необходими".