България губи поне 800 млн. лева от контрабандата на горива

Ведомствените бензиностанции са основен канал за реализацията на контрабандните горива

28.11.2015 | 14:03 Редактор: Ирина Георгиева
България губи поне 800 млн. лева от контрабандата на горива

Най-малко 800 млн. лева годишно губи България от контрабандата на горива, показват изчисления на Българската петролна и газова асоциация (БПГА), пише Investor.bg.

Годишно у нас от легалния бизнес се реализират 2 млн. тона течни горива - бензин и дизел (без горивата за специални нужди), а изчисленията на Министерството на финансите сочат, че 30% е дялът на сивия сектор на пазара, коментира изпълнителният директор на организацията Андрей Делчев за Investor.bg. По думите му от всеки незаконен тон гориво се губят към 1000 лева от акцизи и ДДС, а така в  бюджета не влиза "гигантска сума", съизмерима със средствата от европейските фондове, които държавата получава.

Ведомствените бензиностанции са основен канал за реализацията на контрабандните горива, категорично заяви Делчев по време на семинар в Пловдив.

"Не всички, разбира се, но огромна част правят това и са създадени точно затова." - уточни Делчев.

Няма регламентиран термин "ведомствена бензиностанция" в законодателството, а собствениците им използват пропуск в нормативната уредба - изискванията за бензиностанциите се прилагат само за търговски обекти, добавя изпълнителнителният директор. По правило на ведомствени бензиностанции трябва да зарежда само техника на съответната компания или ведомство, тоест те не извършват търговска дейност по силата на закона. Проблемът обаче е, че там зареждат и трети лица, които не са свързани с тях. 

По този начин ведомствените бензиностанции реализират приходи, които не се облагат и дори не е съвсем ясно какво количество се реализира. Акцизите върху тези горива са с 30-40 стот. на литър по-малко и те са атрактивни за потребителите. Качеството на тези горива обаче не се следи.

От Асоциацията посочиха и случаи, при които се продават т.нар. "маркирани" горива - предназначени само за отопление за социални нужди, като например детски градини и училища. Те са с между 10 и 20 стот. по-евтини, защото акцизът им е намален.

Светослав Бенчев от БПГА посочи още няколко незаконни практики, сред които пренос на горива в цистерни за хранителни нужди, като например за мляко, продажби от колонки, които не са свързани с данъчните, дори и пренос на горива с бидони след поръчка онлайн.

Само регистрираните ведомствени бензиностанции в страната са 6,8 хил. (спрямо 1,2 хил. - 1,5 хил. търговски бензиностанции), посочиха още от БПГА. На този фонд Андрей Делчев изказа своите съмнения, че НАП и Агенция "Митници" имат капацитета да контролират дейността им.

Още икономически новини четете на Investor.bg

/Снимка: Архив/