Любен Белов: България изпъква като добро място за развитие на IT идеи

IT секторът е един от най-бързо развиващите се и формира около 2.5% от БВП на страната, коментира той

06.11.2015 | 16:30 Редактор: Мариета Иванова
Любен Белов: България изпъква като добро място за развитие на IT идеи

България изпъква на фона на страните от региона като добро място за развитие на IT идеи и стартиращи компании. Това стана ясно от коментара на управляващия партньор в Launchub Любен Белов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. По думите му сред страните от Вишеградската четворка България изпъква. Той допълни още, че по последни данни за конкурентоспособността и условията за правене на бизнес, най-високото място на България в целия свят - 42-ро, е точно в областта на предприемачество и иновации.

Белов подчерта още, че IT секторът е един от най-бързоразвиващи се у нас и подчерта, че заетите в него около 40 хиляди души създават 2.5% от БВП на страната.

Той отбелязва още, че около тези 40 хиляди души има много други съпътстващи индустрии.

Белов подчерта, че чрез двата фонда по програма "Джереми" - Launchub и Eleven, са финансирани над 200 стaрартиращи IT компании с близо над 1000 души основатели.

„Хубавата новина е, че благодарение на този ресурс в размер на около 21 млн. евро успяхме да привлечем и допълнителен ресурс от над 25 млн. евро. Така че в българската екосистема за последните три години има над 40 млн. евро в обращение”, обясни той.

Цялото интервю може да видите и чуете от видео файла тук.