България има всички съставки за успешна старт-ъп икономика

Конференцията „По стъпките на израелският модел за иновации“ цели да задълбочи възможностите за партньорство между България и Израел за обмен на идеи и проекти.

15.04.2015 | 19:29 Редактор: Пролетина Съботинова
България има всички  съставки за успешна старт-ъп икономика

Добри практики и успешни политики за развитие и подкрепа на иновационните дейности в България. Това обсъдиха мениджъри от български и израелски фирми, представители на българското правителство и академичните страни на дискусия организирана от посолството на Израел и Висшето училище за застраховане и финанси. Конференцията „По стъпките на израелският модел за иновации“ има за цел да задълбочи възможностите за партньорство между България и Израел за обмен на идеи и проекти в сферата на иновациите.

Различните идеи, добрият мениджмънт и глобалното мислене. Това са основните стъпки, които правят успешни старт-ъпите, разказва израелският експертът по рискови инвестиции Елан Животовски. С над 15 години опит върху проучването и набирането на капитал за израелски компании и поглед над израелските капиталови пазар, Животовски е убеден - в България съществуват всички съставки за успешна старт-ъп икономика.

"Политиката на правителството е изключително важна, за да се изгради иновационна еко-система, която да позволи на компаниите да се разрастват и разцъфтяват. Затова е важно правителството да не се опитва да управлява компаниите, нито инвестиционните средства, а да помага, да създава инициативи, да променя данъчни политики. Най-важното е правителството да стои настрана от бизнеса и да позволи индустрията да се саморегулира, за да може пазарът да се превърне в свободна иновационна еко-система", коментира експертът по рискови инвестиции Елан Животовски.

Според Животовски самата държавата Израел се явява като един старт-ъп - преди 100 години на мястото на Тел Авив е имало само пясъци. С финансовата програма, която израелското правителство въвежда преди 25 години, успява да превърне пазара в среда, в която новите компании успяват бързо. Започват с капитал от 20 млн. долара и 2 фонда, които инвестират в старт-ъп компании. Сега те имат над 50 фонда с над 3 млрд. долара инвестиции в израелски компании.

" Уникалното с техния модел е, че те наистина съчетават високите академични постижения, нови предприемачества и подкрепа от страна на държавата, като тази подкрепа не се изразява в пари, а в регулаторни механизми и облекчения на бизнес средата. И сега са на момента, в който те сами се регулират.И ако успеем поне част от IT сектора, който е най-добре развит У нас в момента по отношение на иновациите, да пренасочи своята дейност към другите икономически сектори, това би било чудесно" , коментира заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева.
 

Според израелският експерт по рискови капитали, за да доразвие своята икономика, България трябва да се фокусира върху големите мултинационални компании, огромния брой IT специалисти и износът към чужди пазари.