Ще забави ли Фед вдигането на лихвите

Последните данни за заетостта от САЩ дават разнопосочни сигнали

07.09.2015 | 13:41 Редактор: Велко Каменов
Ще забави ли Фед вдигането на лихвите

Генералният директор и основател на инвестиционната компания Kapstream Capital Стив Голдман коментира пред Bloomberg възможността Фед да забави вдигането на лихвите.

Енджи Лоу, Bloomberg: Какво смятате, че ще направи Фед? Начинът, по който реагират пазарите, особено на данните за заетостта в САЩ, показва, че залогът е 50 на 50.

Стив Голдман, генерален директор и основател на Kapstream Capital: Така беше и преди излизането на данните за заетостта, които също изпратиха разнопосочни сигнали. Данните за добавените през юли работни места бяха коригирани в посока нагоре с около 44 хиляди, но през август в САЩ са добавени с около 40 хиляди по-малко работни места от очакваното. Ръстът в заплатите се увеличава, а безработицата намалява още повече. Данните донякъде подкрепят мненията, че Фед ще вдигне лихвите, но от друга страна новите работни места, заети през август, са доста по-малко от очакваните, достигайки едва 173 хиляди вместо 215 хиляди. След публикуването на данните пазарът остава също толкова объркан, колкото беше и преди това.

Енджи Лоу: Несъмнено. Изглежда мненията са разнопосочни. Пазарът на акции в САЩ отбеляза спад заради очакванията, че Фед ще вдигне лихвите, докато поради същата причина на валутните пазари доларът поскъпна. Как действате Вие в ролята си на инвеститор и как управлявате парите на клиентите си?

Стив Голдман: Средата е такава, че ще продължим да ставаме свидетели на волатилност, не само заради решението на Фед, а заради ситуацията по света като цяло, която извън САЩ изглежда малко по-зле. Ако сте готови да поемате рискове, може би това е добра възможност да го направите, като купувате докато пазарът върви надолу. Ако обаче волатилността в дългосрочен план ви притеснява, има достатъчно подходящи, сигурни краткосрочни активи, към които да се насочите, особено на пазара на корпоративни облигации с инвестиционна оценка.

Енджи Лоу: Като кои по-специално?

Стив Голдман: Залагаме повече на дългови финансови инструменти от Австралия, макар че бих казал, че навсякъде има възможности. Регулаторните органи навсякъде по света затегнаха мерките за банките и сега те поемат по-малко рискове и са увеличили капитала си. Това може и да се отразява негативно на акциите им, но е добре за облигациите им, защото ги прави по-сигурни. Един от най-харесваните от нас сектори в световен мащаб са книжата на финансовите институции, особено тези с краткосрочен матуритет, които осигуряват и ликвидност.

Енджи Лоу: Може ли американската икономика да подкрепи световния растеж?

Стив Голдман: Това е въпросът, на който пазарите се опитват да си отговорят. Фед може да си позволи да не вдига лихвите малко по-дълго. Растежът в САЩ е добър, макар че не е впечатляващ. В световен мащаб обаче изглежда растежът отслабва и поради тази причина смятаме, че Фед ще забави вдигането на лихвите по-дълго, отколкото очакват пазарите, за да се стабилизират световните финансови пазари.