Как пенсионерите могат да спечелят от споделената икономика

Uber набира възрастни шофьори в САЩ

23.08.2015 | 19:00
Как пенсионерите могат да спечелят от споделената икономика

Морийн Морисън не иска да бъде част от споделената икономика. 72-годишната американка от Индиана искала само да гледа куче у дома срещу заплащане. Но неочаквано се оказала част от икономика, която консултантската компания PwC оценява на 335 млрд долара до 2025. В споделената икономика хората печелят, като „споделят“ това, което имат с другите. Например споделят къщата си в провинцията, където летуват, като я дават под наем в Airbnb или дават под наем колата си на Uber или Lyft.

За Морисън споделената икономика е дала начин да прави нещо, което обича, като същевременно подпомага доходите си. „Това е добър начин да си добавиш малко пари, но не е за всеки“, казва тя. „Трябва да обичаш животните“.

Разбира се, за пенсионери, които не обичат животни има много други начини да увеличат доходите си от потенциала на споделената икономика.

 

Още по темата

Кой кой е в споделената икономика?

PwC дели споделената икономика на пет основни сектора: споделено финансиране, онлайн работа, споделено наемане на имот, споделяне на автомобил и музика и видео стрийминг.

    Споделено финансиране – онлайн пазарът позволява да давате пари на заем на други хора и те да ви плащат лихва. Според различните сайтове, потребителите могат да започнат да дават на заем от 25 долара. LendingClub и Prosper са две от най-известните peer-to-peer lending компании.

    Работа онлайн: Сайтове и приложения позволяват на потребителите да споделят услуги или умения, вместо стоки. Например в TaskRabbit, Fiverr и Gigwalk услугите позволяват на потребителите да платят на други хора да направят нещо за тях – например дизайн на сайт или косене на ливада.

   Наем на имот: Тази категория включва наем на жилище или стая. Airbnb и HomeAway са две от големите имена в индустрията на peer-to-peer accommodation.

    Споделяне на автомобил: Потребителите на тези услуги могат да возят други хора или дори да им дават колата си под наем за определен период от време. Uber, Lyft и RelayRides са няколко от многобройните компании в сектора на car sharing.

    Стрийминг на музика и видео: Услуги като Spotify работят в сферата на споделената икономика.

 

Докато голяма част от споделената икономика се върти около дейности в Интернет и приложения, не всичко е високи технологии.

„Има и други начини хората да участват“, казва Бил Цинке, основател и президент на Enrich Life Over 50. „Например могат да гледат деца, вместо да превозват хора с колата си; могат да разхождат кучета; да се грижат за възрастни хора, които са болни и да им пазаруват“.

След като възрастните хора могат да участват в споделената икономика, могат да участват и компании.

„Половината партньори на Uber са над 40г.“, казва Дейвид Рихтер, вицепрезидент Стратегически инициативи на Uber. „Не е изненада, че тези шофьори са много надеждни“.

Всъщност те са толкова надеждни, че компанията полага усилия да увеличи броя на възрастните шофьори. През юли Uber обяви партньорство с AARP Life Reimagined, която ще даде бонус от 35 долара на свои членове, ако сключат договор, след като са направили 10 курса.

Въпреки че много често възрастните хора са набеждавани, че не разбират от технологии, Емилио Пардо, президент на Life Reimagined казва, че изобщо не се тревожи за това. „Ако нямате смартфон, ще ви дадем“, обещава той.

 

Още по темата

Как пенсионерите могат да започнат работа?

Работата в споделената икономика може да има различни форми и възрастните хора най-напред трябва да решат кое е най-подходящо за тях. След това трябва да намерят платформата с приложения и сайтове. Повечето много лесно позволяват да обявите стая под наем или обява за помощ в градината, макар че традиционните обяви не са изключени.

„Можете да пуснете обява или да кажете в квартала или църквата, където ходите“, казва Морисън. Въпреки че сайтове като DogVacay позволяват на хората да напишат за услугите, които предлагат онлайн, според Морисън повечето хора си намират работа по метода „от уста на ухо“.

Споделената икономика май се харесва на възрастните американци, казва Цинке, защото обогатява живота им. „Позволява им да правят нещо, което има добавена стойност“.

Трябва да даваш, за да получиш, но споделената икономика дава възможност на възрастните хора да покажат уменията си, като получат и лично удовлетворение. Допълнителните пари са добре дошли.

Usnews.com