Проф. Тасев: Предложеният модел на тока ще въведе справедливост

Чрез него в енергетиката ще влизат по 180 млн. на година, коментира експертът

23.06.2015 | 10:24 Редактор: Мариета Иванова
Проф. Тасев: Предложеният модел на тока ще въведе справедливост

Предложеният ценови модел ще осигури равновесие и ще въведе справедливост, коментира пред Радио Фокус енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Той допълни, че чрез него ще стане възможно в енергийния сектор годишно да влизат по 180 млн. лв., които да бъдат насочени към покриване на дефицити.

 „Ако чрез диференциран подход, тоест част от предприятията да носят по-малка тежест от задълженията към обществото, или тези 40.21 лв. за бизнеса станат средно 29 лева, то тези 180 милиона няма да влязат в енергетиката“, обясни проф. Тасев и допълни, че това означава, че няма да бъде ликвидиран натрупаният досега дефицит и процесът се отлага с още една година.

„Това обсъждане не е чак толкова конструктивно, но очевидно ще се стигне до компромисния вариант да бъдат въведени диференцираните цени и да не се състои ликвидацията на старите дефицити в НЕК поне в рамките на една година“, каза още енергийният експерт.

По думите му се оказва безпрецедентен натиск от страна на едрия бизнес.

Проф. Тасев бе категоричен, че енергетиката ще излезе на пазарни позиции само след 3-4 години.

На извънредно заседание днес- 23 юни, Комисията за наблюдение на дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се очаква да разгледа и обсъди Проект за решение за предприемане на законодателни промени за удължаване на ценовия/регулаторния период, завършващ на 30 юни 2015 г., за цените на дружествата в сектор „Електроенергетика“ и „Топлоенергетика“ до 31 юли 2015 г.

На извънредна среща ден по-рано в НС представители на парламентарните групи се срещнаха с министъра на енергетиката Теменужка Петкова и заместник-председателят на НС Димитър Главчев. След срещата пред медиите Главчев обясни, че ценовият модел на КЕВР за определяне цената на тока, който трябваше да влезе в сила от 1 юли най-вероятно ще бъде отложен, като стана ясно, че в сряда- 24 юни депутатите ще изслушат КЕВР на редовното си пленарно заседание. Главчев заяви, че ще бъдат предложени законодателни промени, които да отложат във времето влизането на ценовия модел на тока.

Още по темата

Той подчерта, че КЕВР е независима институция, но за да се постигне най-добро възможно решение на проблемите в сектор енергетика е добре всички власти да работят в синхрон и всеки да направи всичко по силите си за постигане на най-добрия възможен ценови модел и за бизнеса и за потребителите.

Цената на тока зависи изцяло от КЕВР, заяви от своя страна министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя допълни, че „с промените в Закона за енергетиката Комисията се обособи независима от изпълнителната власт“, добави тя и подчерта, че няма никакво вмешателство в  работата на комисията. - „Това, което правителството може да направи и прави, е да определя политиките в сектор енергетика“.