КФН подготвя нов проект на Кодекса за застраховането

С него в българското законодателство ще се въведе новата евродиректива Платежоспособност ІІ

28.04.2015 | 16:36 Редактор: Мариета Иванова
КФН подготвя нов проект на Кодекса за застраховането

Комисията за финансов надзор планира в скоро време да внесе в Народното събрание   нов проект на Кодекса за застраховането. Това е съобщил пред журналисти председателят на КФН Стоян Мавродиев преди среща в парламента с представители на Патриотичния фронт и икономисти, посветена на банковия сектор, предава Investor.bg, отбелязвайки, че срещата е закрита за медии.

С новия Кодекс в българското законодателство ще се въведе новата евродиректива Платежоспособност ІІ*, която касае застрахователните компании. Мавродиев не е коментирал подробности около конкретни текстове в новия законопроект, а лаконично отбелязал, че ще се въведат изисквания за по-добро корпоративно управление, за резервите, капитала, платежоспособността и др.  

По думите на шефа на КФН има нужда и от подобряване на законодателната рамка по отношение на пенсионните фондове с цел по-добър контрол на сделките със свързани лица, подобряване на надзорните механизми, на отчетността и ефективността на дружествата. Той е припомнил, че КФН още през 2011-2012 г. е предлагала да се направят подобни промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО).

Заради дискусията около прехвърлянето на парите за втора пенсия от частните дружества към НОИ Комисията отново извади на дневен ред тези предложения, сред които е намаляването на таксите на пенсионните фондове и дефинирането на инвестициите в свързани лица. Промените са в парламента и се чака да бъдат разгледани скоро.

Мавродиев е отбелязал още, че предстои да се внесе за разглеждане от депутатите и законопроектът, с който ще се въведе новата евродиректива за преструктуриране на банките.

Що се отнася до КТБ, председателят на КФН отново е посочил, че проблемите на банката имат отношение към банковия надзор, а не към финансовия. Той е подчертал, че КФН нееднократно е налагала санкции на публичното дружество КТБ, включително и за пазарни манипулации.

Мавродиев е коментирал още, че не е запознат с доклад на ДАНС от 2013, в който да се предупреждава за застрашаване на финансовата стабилност на страната. За подобен доклад се заговори през миналата седмица след заседанието на временната парламентарна комисия, която разследва казуса КТБ. След заседанието й нейният председател Десислава Атанасова коментира, че такъв доклад е бил предоставен на бившия премиер Пламен Орешарски, но той не го е внесъл в Народното събрание.

Сред срещата днес- 28 април, Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт е обобщил, че са дискутирани различни мнения за евентуалното облекчаване на инвестициите на пенсионно-осигурителните дружества, без да даде повече подробности.

*Директивата Платежоспособност II бе приета от Европейския съвет в края на 2009 г. и предоставя общата за Европейския съюз (ЕС) правна рамка за осъществяването на застрахователна и презастрахователна дейност. Директивата определя изискванията за платежоспособност и риск, с които трябва да се съобразяват застрахователните и пенсионни компании в Европа.