КФН иска фонд да гарантира бъдещото изплащане на пенсиите

Ще се иска и нова дефиниция за свързани лица, посочи председателят на комисията

19.02.2015 | 17:24 Редактор: Мариета Иванова
КФН иска фонд да гарантира бъдещото изплащане на пенсиите

Комисията по финансов надзор предлага създаването на гаранционен фонд, който да гарантира и бъдещото изплащане на пенсиите, съобщи пред журналисти председателят на комисията Стоян Мавродиев, предаде Investor.bg.

По думите му парите във фонда ще са отчисления от дружествата. „Ще предложим той да е на същия принцип, на който и сега работят съществуващите гаранционни фондове“, каза още той.

За намаляване на таксите, които пенсионните дружества събират за управление, КФН предлага различни варианти, които ще бъдат обсъдени с фондовете и комисиите на обществено обсъждане. Става дума за старото предложение за намаление с 40 процента, уточни Мавродиев. Ще се иска и нова дефиниция за свързани лица и какво е свързано лице, за да се ограничи до минимум възможността за подобни сделки.

Предлагат се и промени по размера на санкциите, които ще бъдат солидно увеличени за нарушители на правилата.

Предвижда се също въвеждането на риск базиран надзор, както в целия ЕС – надзорът да се провежда, отчитайки всички рискове по дейността на съответния фонд. Това е свързано със сериозни нови информационни системи и уеднаквяването на нашите системи с европейските, поясни Мавродиев.

КФН ще предложи промени, сред които въвеждане на европейската директива Платежоспособност ІІ*, която да важи и за пенсионните фондове, каза още той. На практика новата директива завишава капиталовите изисквания пред дружествата. 

В момента приключваме и проект за нов кодекс за застраховане, който имплементира тази директива, така че тя ще важи и за застрахователните компании, каза Мавродиев.

„Предлагаме го сега и за пенсионните фондове, също и много високи изисквания за корпоративно управление, касаещи квалификационни изисквания, опит на членове на бордове във фондовете, изисквания за обща компетентност на бордовете, високи изисквания по отношение на платежоспособност, вътрешен контрол и одит и добро корпоративно управление, което ще създаде сигурност за осигурените и за държавата“, обясни Мавродиев.

В рамките на парламентарната комисия зам.-председателят на КФН Ангел Джалъзов представи презентация за предлаганите от КФН промени, като започна с въвеждането на мултифондовете.

Преди това той разясни предисторията на промените – отпреди години е имало предложения за редукция на таксите в първи законопроект. Във втори се предлагат мултифондове за втори и трети стълб. Има и доклад за състоянието на фондовете и за намаляване на инвестиционната такса за управление и удръжките и регламентиране на базата за изплащане. Цялата документация е пратена на социалното министерство, поясни Джалъзов.

КФН предлага многофондова система, намаляване на таксите и удръжките, създаване на гаранционен фонд, усъвършенстване на базата на изплащане, разширяване на обхвата за свързани лица и контрол и въвеждане на риск базиран надзор и промени в работата на пенсионните дружества.

*Директивата Платежоспособност II бе приета от Европейския съвет в края на 2009 г. и предоставя общата за Европейския съюз (ЕС) правна рамка за осъществяването на застрахователна и презастрахователна дейност. Директивата определя изискванията за платежоспособност и риск, с които трябва да се съобразяват застрахователните и пенсионни компании в Европа.