Н.Ананиев: Осигуряващите да не се притесняват за парите си в частните пенсионни фондове

Настимир Ананиев, зам.-председател на Временна комисията за пенсионните фондове и депутат от Реформаторския блок

02.04.2015 | 10:00 Редактор: Дориана Ранкова
Н.Ананиев: Осигуряващите да не се притесняват за парите си в частните пенсионни фондове

Според Настимир Ананиев, основните казуси по пенсионната реформа касаят доходността на частните пенсионни фондове от една страна, и от друга прехвърлянето на средствата за втора вноска от капиталов пазар, пенсионните фондове в разходен такъв или НОИ. А там влязат ли парите, те потъват, допълни Ананиев. Притеснителна е намесата на това преместване, донякъде проблемът се решава с предложението вноските да попадат в Сребърния фонд, а не в НОИ, но активността при инвестирането на средствата пак не е достатъчна, смята експертът. Това обаче е вариант, предложението вноските да се върнат обратно в частен фонд при желание на осигуряващия се, да се случи.

 

Коментарите за доходността на частните пенсионни фондове, която КФН и някои анализатори коментираха за отрицателна в периода 2004-2014 година, се оказаха неоснователни. Има различни методологии, коментира Ананиев, и затова се разминаха изчисленията на фондовете и КФН. Тази, която КФН използва е стара, в момента има по-нова, която е по-акуратна, заяви Ананиев. Важно е да се отбележи, че в разглеждания период 2004-2014 година се включва и 2008 година, която беше критични за всички пазари. Тогава доходността на фондовете у нас е -20% и това се отразява сериозно на резултатите.

 

Управлението на капиталов фонд от НОИ не е добра идея, тъй като функциите на НОИ са различни, допълни зам.-председателят на Комисията за пенсионните фондове. По-скоро трябва да се обърне внимание на "течовете" в НОИ и проблемите в пенсионната система като цяло - ранното пенсиониране, минималната социална пенсия и инвалидната. Държавата се източва и всички са наясно с това, коментира депутатът от Реформаторки блок.

 

Още за предложенията за гаранционен фонд, таксите, които се плащат от осигурените към частните фондове и мултифондовата система, може да чуете в следващия видео материал:

Investbook, предаването за бизнес и инвестиции, с водещ Дориана Ранкова

 

 


1
1 rate up comment rate down comment 0
Инцитат
преди 9 години
Напълно съм съгласен що се отнася до НОИ. Влязат ли парите на хората там, после не ги търсете. Солидарната система като цяло е съсипана, а държавниците ни продължават да търсят начини да я досъсипят. Истината наистина е в частните фондове и опитите да се съсипва втория осигурителен стълб за да се позакърпи първия са обречени на неуспех. Сигнализирай за неуместен коментар