Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Иван Нейков: Дефицитът в НОИ през 2016 ще е още по-голям

"Дебатите в тристранката по пенсионната реформа - дебат между глухи"

24.03.2015 | 21:21 Редактор: Петко Трухчев
Иван Нейков: Дефицитът в НОИ през 2016 ще е още по-голям

Пенсионната реформа няма да е готова до 2016 година, коментира Иван Нейков -  социален министър в кабинета на Иван Костов в предаването "Денят он ер" с водещ Веселин Дремджиев. Според експерта България е загубила безвъзвратно 2 години в изясняване каква трябва да бъде реформата в пенсионния модел. Нейков определи Съвета по промените в системата към социалния министър Ивайло Калфин като безполезен.

Ще продължим този диалог между глухи в Тристранния съвет. Търсят се минимални корекции, за да кажем пред Брюксел, че правим нещо.

Изборите в края на годината са пречка пред политическото желание за реформи, допълни Нейков. Стъпките, които трябва да се направят са непопулярни и затова нито една политическа сила няма да застане трайно зад тях. А те са неизбежни и включват вдигане на вноските за пенсия, увеличаване на възрастта за пенсиониране, изравняване на пенсионната възраст на жените с тази за мъжете, тотална промяна в законодателството за ТЕЛК.

Още по темата

Стопирането на реформите и непрекъснатите заявки за промяна в пенсионния модел е отприщила вълна на ранно пенсиониране, коментира Нейков.

Това, че отлагахме 2 години на никого не помогна. Хората си казват "става нещо нередно" и се пенсионират преждевременно. Има риск през 2016-та дефицитът на НОИ да е още по-голям.

Нейков посочи, че средната възраст за пенсиониране у нас дори е под 60 години. Според него увеличаването на пенсионната възраст е неизбежно. Като проблем експерта посочи и инвалидните пенсии. Необходимо е да се затегне контролът върху отпускането им. В тази посока трябва да се изготви ново законодателство за ТЕЛК.

Премахването на максималния праг на пенсиите не е финансов проблем, посочи бившият социален министър. Според него този модел за таван на пенсиите се използва от солидарност, за да няма протести на хората с по-ниски пенсии срещу тези с най-високите. Когато обаче даден човек си е изработил и платил вноските е редно да получи пенсия дори от 1000 лв, вместо да му се слага по-нисък праг.

Чуйте коментара в следващия видео материал: