Калфин: Търсим възможности за подобряване на размера на пенсиите

Всеки трябва да направи компромиси, когато в края на месеца внеса целия пакет по пенсионната реформа за обсъждане, подчерта той

20.03.2015 | 15:17 Редактор: Ирина Георгиева
Калфин: Търсим възможности за подобряване на размера на пенсиите

Търсим възможности за подобряване на размера на пенсиите. Това заяви министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на среща за обсъждане на предложенията за усъвършенстване на пенсионния модел на 20 март с представители на пенсионерски организации, членове на Обществения съвет към НОИ.

"Всеки трябва да направи компромиси, когато в края на месеца внеса целия пакет по пенсионната реформа за обсъждане. Вероятно ще има всякакви коментари по него, но всички трябва да имаме предвид, че целта е да се подобри системата, така че да може да е максимално независима от бюджета и максимално предсказуема и справедлива за хората." -подчерта изрично министърът.

От пенсионерските организации благодариха за вниманието на министъра към тях и за отправената от него покана да участват в дискусията. Основната бележка на пенсионерите към водещи предложения, е свързана с това, че голямата част от тях са насочени към бъдещите пенсионери.

"Търсим варианти за справедливо повишение на пенсиите на всички пенсионери – и настоящите, и бъдещите такива." - увери ги в отговор министърът.

Общественият съвет е консултативен орган на НОИ. Чрез членовете му се осъществява информация, диалог, партньорство и сътрудничество на НОИ с представените в него организации, а също и възможността за обществена подкрепа при приети единни становища по провеждането на усъвършенстване на общественото осигуряване и реформа в пенсионното дело в страната.