Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Иван Нейков: Да се изравни възрастта за пенсиониране между жени и мъже

Възрастта за пенсиониране да стане 65 години и за двата пола, предлага бившият социален министър

13.03.2015 | 22:53 Редактор: Ирина Георгиева
Иван Нейков: Да се изравни възрастта за пенсиониране между жени и мъже

Стабилизация на осигурителната система и осезаем ръст на пенсиите ще се получат тогава, когато се изравнят годините за пенсиониране на мъжете и жените и когато тази възраст стане минимум 65 години и за двата пола. Това коментира Иван Нейков, председател на УС на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър в предаването Денят Он Ер. Той припомни, че в момента разликата за пенсиониране между двата пола е три години - 63,8 години за мъже и 60,8 години за жени.

Експертът сравни пенсионната система с едно строго математическо уравнение - имаме уравнението: колко години, какви пари внасяме и на базата на тези два елемента се получава пенсията. Според него един от големите проблеми в пенсионната система у нас е нежеланието да се погледне към годините за пенсиониране като инструмент за увеличаване на пенсиите. 

"На хората се внушава, че е благо ранното пенсиониране. Ето: "Ние няма да ви увеличаваме годините на възрастта. Ние замразяваме увеличаването. Ние ви обичаме и за това го правим." - тоест "Ние ви казваме по един начин, който се надяваме, че няма да разберете какво ви казваме и ви обещаваме ниски пенсии. Всъщност това е посланието, когато казваме, че няма да пипаме възрастта и стажа за пенсиониране." - обясни Нейков.

Чуйте коментара на Иван Нейков за пенсионната система в следващия видео материал: