Парламентът прие на второ четене промени в Закона за търговския регистър

Предвижда се създаването на европейска централна платформа

13.03.2015 | 12:24 Редактор: Ирина Георгиева

Промени в Закона за търговския регистър бяха приети на второ чете от парламента. Така се транспонира в българското законодателство директива на ЕП и на Съвета по отношение на взаимното свързване на централните, търговските и дружествените регистри.

Предвижда се създаването на европейска централна платформа, чрез която да се предава информация от всеки един от регистрите на всяка държава членка до компетентните регистри на друга държава членка в стандартен формат за съобщения и на съответната езикова версия, се посочва в мотивите на вносителя - МС. Това според вносителя ще улесни сътрудничеството между търговците, ще намали бариерите пред трансграничната стопанска дейност и ще редуцира административната тежест, особено за малките и средните предприятия.

Пенсионноосигурителното дружество приема инвестиционна политика на всеки управляван от него фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване с минимално съдържание, определено от заместник-председателя на КФН. Това записаха депутатите в Кодекса за социално осигуряване, вследствие на приети на второ четене промени в Закона за дейността на колективните инвестиционни схеми и на други предприятия за колективно инвестиране.

Според разпоредбите, дружеството преразглежда инвестиционната политика на всеки три години, както и незабавно след всяка съществена промяна в пазарните условия. Инвестиционната политика се представя на заместник-председателя на КФН в 7-дневен срок от нейното приемане, съответно изменение или допълнение. Управителният орган на пенсионноосигурителното дружество утвърждава вътрешни правила за процедурите за наблюдение, измерване и управление на риска, свързан с инвестициите на фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Парламентът удължи до 30 април срока на действие на Временната комисия за проучване на финансовото състояние на пенсионноосигурителните дружества и управляваните от тях универсални и професионални пенсионни фондове и прилагането на регулаторната рамка. За решението гласуваха 150 депутати, а един се въздържа.